Medicamente INTERZISE in sarcina

8683 0

In sarcina, bebelusul este conectat cu tine prin intermediul placentei. Mancati aceleasi bunatati, simtiti aceleasi emotii, va tratati cu aceleasi medicamente.
Fatul respira si se hraneste gratie transferului de oxigen si substante nutritive care se produce prin acest organ carnos, format din doua fete, una materna si una fetala. Asa ca tot ce mananci tu, toate medicamentele pe care le iei, ajung si la fat – chiar daca este vorba de medicamente interzise in sarcina sau in trimestrele critice de dezvoltare.

Daca suferi de o afectiune inca dinainte de a ramane insarcinata (ca de exemplu, astm bronsic, hipertensiune arteriala, diabet zaharat etc.) sau te imbolnavesti in timpul sarcinii, trebuie sa te adresezi medicului si sa nu te tratezi cu niciun medicament fara sfatul acestuia deoarece exista medicamente interzise in sarcina din cauza influentei pe care o au asupra fatului. De asemenea, deficitul de hormoni tiroidieni este o afectiune care trebuie tratata fara oprire, de aceea respecta cu sfintenie indicatiile si dozele prescrise de medicul curant.

Astfel, din punct de vedere al gradului de influenta asupra fatului, medicamentele se impart in mai multe categorii:

Categoria A – medicamente care au fost testate in timpul sarcinii atat pe oameni, cat si pe animale, constatandu-se ca nu prezinta nici un risc pentru fat si nici pentru viata viitorului copil. Practic, acestea sunt medicamente sigure 100%. Din aceasta categorie fac parte polivitaminele, mineralele, acidul folic, suplimentele progesteronice de tip Gravibinon sau Arefam (Utrogestan) si antispasticele precum Scobutil, Papaverina, Nospa etc.

Categoria B – medicamente care au fost testate pe animale si s-a demonstrat ca nu conduc la malformatii asupra produsului de conceptie. Acestea includ antibioticele (penicilina, ampicilina, amoxicilina, eritomicina) si paracetamolul.

Categoria C – medicamente care pot avea efecte secundare asupra fatului, dar care se administreaza in timpul sarcinii cand beneficiile pentru mama sunt mai mari decat riscurile pentru fat. Nu exista studii pe animale sau subiecti umani care sa demonstreze efectele negative ale acestora. Din prezenta categorie fac parte unele antibiotice, cum este kanamicina.

Categoria D – medicamente care constituie un risc evident pentru fat. Este vorba despre antimaniacale (litium, folosit pentru a trata depresiile), antiepileptice (Dilantin), sedative si cele mai multe medicamente pentru chimioterapie folosite in tratamentul cancerului, desi in unele cazuri remediile pentru chimioterapie sunt admise totusi in timpul sarcinii.

Categoria X – medicamentele cu risc fetal dovedit, nefiind justificata administrarea lor indiferent de beneficii. Dar efectele unui medicament asupra viitorului copil depind de tipul acestuia, de cantitatea pe care o ia mama, de durata tratamentului si de varsta sarcinii.

Trimestrele critice
Medicamentele luate in primele trei luni, cand organele si membrele fatului sunt in formare, pot provoca avort, malformatii neletale, defecte metabolice sau functionale care se vor manifesta ulterior in viata. Pe masura ce sarcina evolueaza, placenta devine mai permeabila si, de aceea, in ultimul trimestru, se administreaza doar in caz de urgenta.

Medicamente interzise in sarcina

In primele trei luni de sarcina, din cauza malformatiilor pe care le pot produce, este contraindicata administrarea urmatoarelor medicamente:

• Hormoni estrogeni – produc feminizarea fatului masculin, malformatii uterine, malformatii ale tractului genito-urinar la baieti;
•Steroizi androgeni si anabolizanti – determina masculinizarea fatului feminin;
•Contraceptivele orale – produc sexualitate nedefinita;
•Fenitoina (antiepileptic) – conduce la malformatii cranio-vasculare, ale degetelor si ale unghiilor;
•Acidul valproic (antiepileptic) – determina spina bifida, malformatii cranio-faciale;
•Antidepresivele – administrate perinatal, se fac vinovate de tahicardie la nou-nascut, detresa respiratorie, retentie urinara;
•Derivati de vitamina A – produc malformatii cardiace, cranio-faciale;
•Chinolonele – ciprofloxacina, norfloxacina, ofloxacina sunt de evitat si in trimestrul II;
•Sulfamidele (Biseptrin) – pe animale, s-a dovedit ca au efecte teratogene;
•Tetraciclinele (Doxicilina) – induc retard de crestere osoasa, hipoplazie si coloratie galbena a dentitiei de lapte;
•Antiinflamatoarele (Indometacin, Ibuprofen, Fenilbutazona) – in ultimele doua trimestre de sarcina, unele medicamente, daca sunt administrate, pot genera reactii adverse ori toxice la fat si chiar la nou-nascut;
•Antitiroidienele – determina gusa;
•Antidiabeticele orale – produc hipoglicemie;
•Anticoagulantele cumarinice – produc hemoragii (acenocumarol, warfarina);
•Aspirina – in doze mari, produce hemoragii, poate prelungi perioada de gestatie, poate determina inchiderea canalului arterial fetal; nu se administreaza perinatal;
•Morfina – produce deprimarea respiratiei si sindrom de abstinenta la nou-nascut;
•Cloramfenicolul – produce colaps si „sindrom cenusiu”;
•Aminoglicozidele precum gentamicina – produc surditate si tulburari vestibulare.

ATENTIE! Ca si medicamentele, plantele medicinale nu trebuie folosite in timpul sarcinii si nu trebuie luate decat la recomandarea medicului.

 

In this article

Join the Conversation