Muzica este eficienta in invatare

1384 0

"Repetitio mater studiorum est" (lat. Repetarea este mama invatarii), se spune. Dar iata ca, in cazul copiilor, muzica pare sa fie mai eficienta decat repetarea.

De exemplu, a fost demonstrat stiintific ca, pentru copiii care invata o limba straina, cantecele sunt mai mult decat importante, ele sunt vitale. "De fapt, pana la 7 -8 ani, emisfera cerebrala a copilului (“sediul intuitiei”) este mai dezvoltata decat cea stanga. Muzica actioneaza direct si cucereste emisfera dreapta a creierului. Aceasta atractie naturala spre muzica poate fi folosita si pentru a-i ajuta pe copiii cu dificultati in invatare sa numere bazandu-se pe ritmul valsului: un – doi – trei, un – doi – trei.", explica Nessia Laniado, autoare a numeroase carti despre cresterea copilului, in lucrarea "In loc de televizor".

"Cand invata o limba straina, micutul tau nu o invata in mod abstract ci se indragosteste de sunetul ei – prin intermediul povestilor, al desenelor animate si al cantecelor pentru copii", mai spune autoarea. Pana la urma nu trebuie sa te mire: muzica ajuta chiar si adultul. Muzica si sunetele melodioase pe care le auzi in cantecele preferate te pot ajuta sa inveti mai bine si sa ai o memorie mai buna.

In plus, se spune ca muzica clasica si muzica jazz sunt doua stiluri eficiente pentru imbunatatirea memoriei, a capacitatii de invatare si a productivitatii, deoarece actioneaza exact asupra acelor zone ale creierului responsabile cu aceste sarcini.

 

In this article

Join the Conversation