Nasterea – serial in 3 episoade

1337 0

Bagajul pentru maternitate sta langa usa de cateva saptamani, iar tu esti pregatita. Dar stii cu adevarat ce te asteapta din momentul in care incep contractiile? Afla care sunt etapele prin care vei trece pana cand iti vei putea tine in brate puiul.

Prima etapa

Nu se stie exact ce declanseaza travaliul, insa expertii cred ca glandele suprarenale elibereaza hormonul numit cortisol, care stimuleaza placenta. Aceasta, la randul ei, determina uterul sa se contracte.

In acelasi timp, cervixul se inmoaie si incepe sa se dilate. Este inceputul primei etape a lungului traseu al travaliului. Daca devii mamica pentru prima data, trebuie sa stii ca travaliul poate dura si 12 ore si se imparte in trei faze.

1. Faza latenta

Contractiile, care la inceput sunt de scurta durata si iregulate, vor creste in intesitate si vor deveni regulate. Totul poate dura cateva ore. Cele mai multe viitoare mamici se simt relativ bine in aceasta faza a travaliului.

Daca totul decurge normal, poti sta acasa, iar doctorul tau probabil iti va recomanda sa alternezi repaosul total cu activitatea moderata. Insa, daca de o ora incepi sa ai contractii din cinci in cinci minute si sunt atat de intense incat nu poti merge, suna-ti doctorul. Cel mai probabil, iti va spune sa mergi la spital. La sfarsitul acestei faze cervixul va fi dilatat 3-4 cm.

Dupa cateva ore, contractiile vor deveni mai intense si se vor repeta la 3-5 minute. Acum ar trebui sa fii deja la spital. Cervixul se va dilata si mai mult si va ajunge la 8-9 cm.

Vei simti discomfort si o usoara durere pe masura ce contractiile devin tot mai puternice. Te poti simti mai bine daca te faci putina miscare. Mergi pe holul spitalului sau incearca sa faci cateva exzercitii de respiratie si relaxare.

3. Faza de tranzitie

In acesta faza contractiile vor fi la 2-3 minute, iar cevixul va ajunge la dilatatia de 10 cm. Acesta poate fi cel mai greu moment al nasterii. S-ar putea sa devii frustrata daca cervixul nu ajunge la dilatatia maxima sau daca simti nevoia sa impingi mai devreme decatt trebuie. Vestea buna este ca aceasta faza nu dureaza mai mult de o ora si jumatate.

Etapa a doua

Acum ar trebui sa ai dilatai maxima, iar copilul sa inceapa sa coboare prin pelvis si canalul de nastere. Cum contractiile vor continua, vei simti nevoia sa impingi. In functie de marimea copilului si de pozitia acestuia, vor trece cateva minute sau mai mult de o ora pana la nasterea bebelusului.

Ca acest proces sa nu te epuizeze la maxim, incearca sa mai schimbi pozitia, sa respiri adanc sau sa te relaxezi intre contractii.

Momentul mult asteptat se apropie. Doctorul iti va spune ca se vede deja capul copilasului. Nu mai e mult si il vei tine in brate.

Ce-a fost mai greu a trecut! Dupa ce doctorul iti va aseaza bebelusul pe piept, ii va taia cordonul ombilical. Acest lucru il poate face si tatal copilului, daca doreste. Apoi, vei elimina placenta.

Aceasta etapa dureaza mai putin de 30 de minute. Vei mai avea contractii, insa nu la fel de intense. Pentru ca vei fi absorbita de nou-nascut nici nu-ti vei da seama cand vei elimina placenta. Doar ai trecut prin cea mai minunata, dar si obositoare, experienta din viata ta.

Primele minute ale bebelusului

Imediat dupa nastere, bebelusul va fi luat in ingrijire de asistente care ii vor curata gura, nasul si gatul de mucus si lichidul amniotic. Ii va fi masurat scorul Apgar si apoi va fi masurat si cantarit si infasat.

In this article

Join the Conversation