Nebraska, o odisee moderna de familie

625 0

Nebraska, filmul regizorului Alexander Payne, este un fel de odisee moderna de familie, un film in care un tata si un fiu strabat drumul spre Lincoln (Nebraska), aflat la 750 de mile de casa.

Taciturnul Woody (actorul Bruce Dern face un rol care i-a adus premiul pentru cel mai bun actor la Festivalul de film de la Cannes), care este de mult trecut de prima tinerete si de varsta activa, insista ca trebuie sa plece in Lincoln, pentru a ridica un premiu fictiv de un milion de dolari castigat la loterie. Toate ca toate, dar Woody abia isi taraste picioarele si are probleme serioase cu alcool. Fiindca e ingrijorat pentru starea lui Woody, David (Will Forte), fiul lui, se hotaraste sa-l insoteasca tatal in aceasta escapada in aparenta caraghioasa si inutila.

"Un scenariu glumet si melancolic ca viata"(Alexander Payne)

Comicul situatiei, amuzamentul pe care-l provoaca incapatanarea lui Woody sunt doar de suprafata. Dincolo de incurcatura provocata de faptul ca Woody este considerat a fi deja un milionar in orasul natal Hawthorne, Nebraska este, in esenta, un film despre relatiile de familie, despre sufletul uman si despre redescoperire.

Un tanar isi redescopera tatal – la prima vedere un batran alcoolic, incapatanat, care nu vrea sa se schimbe si care provoaca doar necazuri – ii redescopera viata, aspiratiile si iubirea pe care le-a trait cand era tanar. Descopera un om care a trait si a infruntat probleme, cu experiente de viata si de moarte, fara ca cei doi fii ai lui sa stie prea multe despre el, alaturi de o sotie pisaloaga si voluntara. Iata cum acest batran imposibil, care la inceput este o povara si de care trebuie sa aiba grija, devine un om care il intriga, pe care ajunge sa-l inteleaga si de care, fara prea multe cuvinte si fara efuziune, se apropie.

Personajele din Nebraska

Nebraska este un film de atmosfera. Actiunea curge armonios, fara divagatii, spre un final calm, lipsit de spectaculos. Nu exista un punct culminant exploziv sau suspans. De la inceput pana la sfarsit, este vorba de atmosfera: atmosfera speciala creata de coloana sonora, de pelicula alb – negru si de interpretarea protagonistilor.

Regizorul Alexander Payne l-a ales pe actorul Bruce Dern in rolul lui Woody Grant pentru ca era capabil sa aduca toate trasaturile contradictorii pe care le cauta pentru acest rol. “El e capabil sa fie dificil, imposibil si in acelasi timp sa-ti topeasca inima,” spune regizorul. “Lucrul pentru care ii sunt cel mai recunoscator lui Bruce e faptul ca a avut incredere in mine, ceea ce e foarte important pentru un regizor. Este capabil de orice incercare, oricat de grea. La un moment dat filmam o secventa in masina si eu nu i-am spus decat: ‘aseaza-te in asa fel incat sa pari o gramada botita si jalnica,’ iar el a reusit sa redea exact aceasta imagine.”

Sa nu uitam, Nebraska este, inainte de toate, un film despre relatia tata – fiu, dar cea care confera savoarea comica, cel mai energic personaj, care genereaza cele mai importante scene este, de fapt, sotia lui Woody si mama lui David, Kate Grant, interpretata de June Squibb. Este fascinanta prin limba ascutita, prin torentul si fantezia nelimitata de a inventa si arunca sarcasme asupra tuturor, dar si prin vointa si puterea ei, ca mama si sotie devotata, de a face fata momentelor dificile. 

June Squibb s-a bucurat mult de faptul ca personajul sau, Kate, este deschisa si directa. “Ea nu are niciun auto-control. Cuvintele ii ies din gura deindata ce ii trec prin cap. Ea stie prea bine cine este ea, cine este sotul ei si cine sunt fiii ei, iar asta o defineste foarte bine. Iar eu o iubesc foarte mult. E haioasa, isi protejeaza familia si e o persoana formidabila”, a spus actrita.

Cuplul Woody – Kate nu reuseste sa-l puna insa in umbra pe fiul lor, David, personajul cel mai „normal” din aceasta poveste. Este un tip serios, sincer, grijuliu, cu atat mai credibil cu cat personajul lui nu este la fel de puternic precum cele ale parintilor si nu poseda umorul, sarcasamul si incapatanarea lor. Ai spune ca este oarecum sters, un tip absolut normal, dar tocmai acesta este punctul lui forte. Este personajul pe care-l intelegem cel mai bine si cu care se poate identifica fiecare dintre noi.

Trailer Nebraska, regizor Alexander Payne (Premiera: 14 martie)

In this article

Join the Conversation