4 mituri despre pompa de sân. Este ea cu adevărat utilă proaspetelor mămici?

4098 0

O mulțime de mituri și informații eronate circulă în legătură cu pompa de sân, însă doar odată ce afli datele corecte poți să hotărăști în cunoștință de cauză.

Când vine vorba despre achizițiile pe care proaspeții părinți trebuie să le facă, pompa de sân are un statut incert. Cu siguranță ai auzit mai multe variante în legătură cu utilitatea ei, însă unele dintre părerile pe care ți le-au împărtășit alte mămici s-ar putea să aibă surse îndoielnice. Iată care sunt cele mai comune mituri în legătură cu utilizarea ei și care este, de fapt, adevărul:

MITUL NR. 1 – Pompa este incomodă și greu de folosit

Adevărul – Pompa de sân nu provoacă niciun disconfort. Producătorii au avut în vedere acest aspect atât de important pentru mame și au au avut grijă să creeze pompe care să nu le incomodeze cu nimic pe prospetele mămici.

Mai mult decât atât, aceste pompe, de pildă, sunt prevăzute și cu o pernă moale pentru masaj, astfel încât nici nu poate fi vorba despre durere. În plus, designul lor îți permite să ai o poziție comodă și relaxată, fără să fie nevoie să stai aplecată pentru ca laptele să curgă în biberon. Nu este nici greu de folosit, fiind suficientă apăsarea unui singur buton pentru ca ea să pornească.

MITUL NR. 2 – Trebuie neapărat să hrănești copilul la sân pentru a produce lapte, iar folosirea pompei va micșora cantitatea de lapte

Adevărul – De la bun început trebuie să știi că producția de lapte în cazul unei mămici sănătoase și care a născut la termen funcționează după principiul cererii și ofertei. Cu alte cuvinte, indiferent dacă pompezi laptele sau îl hrănești pe micuțul tău la sân, corpul tău va produce lapte în continuare. Organismul mamelor este conceput prin natura lui să producă lapte ori de câte ori sânii sunt goliți, indiferent dacă ai pompat laptele sau l-ai hrănit pe bebe de la sân.

MITUL NR. 3 – Copilul nu trebui hrănit cu biberonul, pentru a nu face confuzia dintre tetină și sân

Adevărul – Multe mămici evită folosirea pompei de sân și, în speță, a biberonului, de teamă că bebelușul ar face confuzie între cele două moduri de hrănire și va refuza pe viitorul sânul. Acest lucru se întâmplă pentru că bebelușului îi este mai ușor să se hrănească din biberon, pentru că implică mai puțin efort.

Confuzia aceasta despre care se vorbește apare doar în anumite cazuri și doar dacă bebelușului i s-a oferit încă din prima lună de viață biberonul. Odată ce bebe se obișnuiește cu sânul, poate fi hrănit cu lapte matern și din biberon, fără să apară riscul ca el să refuze sânul pe viitor.

MITUL NR. 4 – Hrănitul bebelușului cu lapte din biberon are mai puține beneficii față de alăptatul la sân

Adevărul – În timpul alăptării la sân se crează o legătură foarte strânsă între mamă și copil, este un mod natural și sănătos de hrănire a bebelușului, însă folosirea biberonului nu alterează în niciun fel beneficiile laptelui matern. Atâta vreme cât bebe mănâncă lapte matern, suportul este mai puțin important, mai ales dacă cele două moduri de hrănire sunt folosite în paralel.

Când îți ții copilașul în brațe și îl hrănești cu biberonul legătura dintre voi este la fel de puternică, indiferent dacă el bea laptele de la sân sau cu tetina, din biberon. Această legătură nu poate fi afectată de o chestiune atât de neînsemnată, mai ales că nutrienții din lapte sunt aceiași.

Acestea sunt cele mai răspândite mituri pe care le-am auzit noi, însă, cu siguranță, mai circulă și alte informații eronate despre pompele de sân. Tu ce părere ai? Crezi că îți este utilă o pompă de sân?

 

 

Sursa foto: Shutterstock

In this article