Alimentatie sanatoasa la…iarba verde

428 0

Asfaltul dogoreste ingrozitor, blocurile sunt ca niste cuptoare… Astepti sfarsitul de saptamana ca pe un miracol, ca sa iesi cu pustiul tau la iarba verde. Cateva ore de racoare si de joaca il vor face fericit si-l vor ajuta sa uite zilele lungi si plicticoase in care a fost prizonierul orasului. Ai grija insa, aceste iesiri la aer curat nu sunt lipsite de pericole! Vara de vara medicii ne spun ca neglijenta noastra da batai de cap medicilor provocand temutele toxiinfectii alimentare.

Toxiinfectiile – mai frecvente vara?

Da, toxiinfectiile alimentare sunt de doua ori mai frecvente vara decat iarna. Ele apar din neglijenta sau ignoranta noastra, iar altele din agresivitatea microorganismelor. Sa incepem cu ceea ce tine de noi. Ce trebuie sa nu uiti cand esti la un picnic, la munte cu cortul sau pe malul marii, mai ales cand pleci cu cel mic? O multime de ustensile firesti in bucataria de acasa devin un lux in mijlocul padurii: frigiderul si congelarea, apa curenta, cuptorul traditional sau cel cu microunde.

Vara este anotimpul favorit al „invadatorilor”: intre 30 si 40 de grade Celsius se simt cel mai bine, iar daca gasesc si umezeala (alimentele avand o mare cantitate de apa), nimic nu-i mai opreste sa se inmulteasca in voie! Daca ai nenorocul sa mananci un aliment contaminat, vei inghiti o data cu el si cateva milioane de bacterii periculoase.

In scurt timp (cateva ore), apar simptomele toxiinfectiei alimentare: la inceput, o usoara jena si balonare abdominala, insotita de crampe abdominale, greata, varsaturi, diaree si febra. In functie de germenul implicat, medicul e singurul care iti poate indica un tratament din care nu lipsesc antibioticele specifice.

Daca ai ghinionul sa pateasca asa ceva copilul, nu uita sa iei si o bucata din alimentul presupus infestat – medicilor le va fi astfel mai usor sa identifice agentul infectios si sa stabileasca o strategie de tratament! Nu-i da antibiotice „de capul tau”.

Pentru ca totul sa iasa bine, iesirea la gratar trebuie pregatita atent. Mai intai de toate, trebuie sa ai mare grija de unde cumperi carnea: magazinul sa fie de incredere, conditiile de refrigerare ireprosabile, termenul de valabilitate sa fie trecut pe produs si ambalajul sa fie intact. Carnea tocata vanduta ca atare (pentru mititei, hamburgeri etc.) este „culcusul” favorit pentru parsivii microbi.

Deci, nu o cumpara decat de la macelarii autorizate sau, si mai bine, prepar-o tu in casa. Este de preferat ca in aceasta perioada sa cumperi mai mult carne congelata, procesul de inghetare avand si el un rol important in distrugerea germenilor. Carnea se decongeleaza din vreme, in frigider – chiar daca dureaza mai mult, dezghetarea se face uniform si scapi de zonele inghetate care se mentin in profunzime in cazul unei dezghetari rapide (in chiuveta, sub jet de apa).

Bulina cu sfaturi

  • Carnea pentru picnic trebuie transportata intr-o lada termoizolanta, care sa mentina temperatura scazuta pana la momentul frigerii (4-5 grade C.)
  • Ca sa nu fie nevoie sa o deschizi des, evita sa pui in aceeasi lada cu mancarea si bauturile. In acest fel se poate mentine temperatura scazuta mai mult timp.
  • La destinatie, lada trebuie pusa intr-un loc umbros si aerisit.
  • Pusa pe gratar, carnea trebuie fripta bine: nu e cazul sa rasfeti pe nimeni cu fripturi „in sange”. Daca ai o fire perfectionista, iti pot spune ca exista termometre cu care se poate masura temperatura carnii (la interior) in timpul frigerii. La 70-80 de grade Celsius, ai temperatura ideala. Si, ca sa nu stai prea mult pe langa gratar, poti pregati putin carnea de acasa: ori o fierbi, ori o pui la microunde.

Carnea insuficient preparata, mainile murdare, legumele si fructele nespalate, strangerea fripturii de pe gratar in acelasi vas in care ai adus carnea cruda – sunt motive ca germeni cu denumiri savante precum Salmonella, Escherichia Coli, Shigella, Stafilococus aureus, Campylobacter etc. sa-ti strice linistea, sa-ti imbolnaveasca puiul.

Daca stii ca vei merge intr-un loc in care apa curata nu se gaseste, pune in portbagaj un bidon cu apa de la robinet pentru spalatul mainilor si al vaselor. Nu uita ca apa infestata este poate cea mai importanta cale de raspandire a germenilor cauzatori de toxiinfectii alimentare!

Daca sunteti multi si spalatul farfuriilor s-ar transforma intr-o corvoada mult prea mare, cumpara special pentru astfel de ocazii farfurii si tacamuri de unica folosinta. Nu sunt scumpe si te vor scuti de bataie de cap. Cutitul de carne si furculita speciala de gratar (cu care ai pus carnea la frigare) trebuie spalate temeinic inainte de a fi folosite la manevrarea bucatilor deja „facute”.

Salatele si alte delicatese

Dintre toate ingredientele, cea mai perisabila este maioneza. Asa ca nu cred sa o pui vreodata pe lista de „deplasare”. Chiar si pregatite acasa, salatele cu maioneza iti cer o atentie speciala. Toate ingredientele (cartofi, carne, gogosari, mazare etc.) trebuie racite la frigider cateva ore inainte de a fi amestecate.

Dupa pregatire, salata trebuie introdusa la rece. Pentru a evita inmultirea eventualelor bacterii care au ajuns pe vreun aliment perisabil, acesta trebuie mentinut la o temperatura diferita de cea convenabila dezvoltarii germenilor. Cu alte cuvinte: alimentele reci trebuie mentinute cat mai reci, iar cele calde trebuie transportate fierbinti!

Chiar daca e mai racoroasa, adierea vantului este uscata si va evapora mult mai rapid broboanele de sudoare. Fara sa-ti dai seama, transpiratia excesiva poate duce la pierderea unei cantitati suficiente de apa din organism pentru a provoca deshidratare – fenomen periculos atat pentru tine cat si pentru odorul tau.

Asadar nu uitati sa beti multe lichide: daca e vorba de tine, apa plata cu lamaie si putina gheata este de preferat celei minerale. Iar daca vorbim de copil, apa plata nu prea rece (dar nici calda) este cea mai indicata in astfel de ocazii. Bauturile racoritoare carbogazoase sunt de evitat pentru ca baloneaza, aduc mult prea multe calorii, de cele mai multe ori nu tin de sete si contin cantitati semnificative de substante stimulante (cofeina).

Ce ramane iei acasa???

Dupa ce platoul cu mancare a facut turul si fiecare s-a servit din el, nu trebuie sa ramana afara, ci trebuie pus la rece. Daca ai suficienta gheata, vasul cu salata poate fi asezat (acoperit cu o folie de plastic) intr-un recipient cu gheata – cum sta pestele in vitrinele pescariilor. Friptura trebuie si ea sa fie pusa la rece dupa ce toata lumea s-a servit.

Daca sta la caldura mai mult de doua ore, ea nu mai este sigura! Mai bine o arunci decat sa risti o toxiinfectie! La intoarcere, lada frigorifica cu salatele si fripturile ramase dupa festin trebuie sa stea in compartimentul cu aer conditionat al masinii. Imediat ce ati ajuns acasa, primul bagaj pe care il duceti in apartament va fi acesta.


In this article

Join the Conversation