Alimente care fac bine in anemie

1347 0

Anemia se defineste prin reducerea masei celulelor rosii, comparativ cu valori normale pentru varsta copilului. Ea se reflecta in numarul celulelor rosii, al hemoglobinei si al hematocritului. Valorile normale difera foarte mult de la o varsta la alta, in special la sugari. Atunci cand sangele contine un numar redus de celule rosii (eritrocite) sau celulele rosii nu au suficienta hemoglobina – inseamna ca e vorba despre anemie. E important de stiut ca hemoglobinele sunt proteine – „carausi“ ai oxigenului. Prin urmare, in caz de anemie, organismul nu primeste suficient oxigen.

Laptele de vaca – cauza a anemiei feriprive

Lipsa de fier este cea mai des intalnita cauza de anemie in randul copiilor. Aceasta anemie, feripriva, are o rata mai crescuta indeosebi la copiii sub 12 luni care sunt alimentati cu lapte de vaca si au un consum crescut de lapte – peste 480 ml /zi. El este sarac in fier, inlocuieste alte substante nutritive necesare organismului, inhiba absorbtia fierului.

Dupa 1 an

Dupa aceasta varsta, cea mai buna sursa de lapte este cea imbogatita cu fier sau formule de lapte fortificate, adaptate varstei. La copiii peste 12 luni, sursa de fier o reprezinta alimente precum: carne, ficat si peste. Ele intra in categoria alimentelor hem care sunt foarte bine absorbite, chiar in perioada de anemie.

Absorbtia alimentelor non hem (non proteice, dar cu continut ridicat de fier) este, de asemenea, favorizata in perioada de anemie. Dar, atentie, si in sarcina sau in perioada cresterii de eritropoetina (un hormon secretat de rinichi si care intervine in dezvoltarea celulelor rosii), non hemul impreuna cu vitamina C si un aliment hem pot sa previna si, in acelasi timp, sa accelereze vindecarea unei anemii feriprive.

 

In this article

Join the Conversation