Atentie la toxiinfectiile alimentare!

321 0

Copiii, femeile insarcinate si persoanele cu boli cronice sunt cei mai afectati in urma consumului de alimente pastrate in conditii improprii. Cea mai frecventa forma a toxiinfectiilor alimentare este cea cauzata de bacteria Salmonella, care se gaseste in special in carne, lactate si in ouale depozitate in conditii neadecvate.

Simptomele, care apar dupa o perioada de la opt pana la 48 de ore dupa consumul alimentelor, constau in diaree, dureri de cap si de burta, varsaturi si febra. De aceea, specialistii recomanda sa congelati carnea imediat dupa achizitionarea ei, in cazul in care nu intentionati sa o gatiti imediat.

De asemenea, nu este indicata recongelarea carnii dupa ce a fost dezghetata. Nici produsele din carne foarte condimentate nu sunt indicate, deoarece este posibil ca excesul de condimente sa aiba drept scop mascarea mirosului si gustului de aliment alterat. In branzeturile moi, in anumite sortimente de carne insuficient preparata termic, in laptele nefiert si in preparatele care contin ou sau peste afumat se gaseste o bacterie numita Listeria, care este extrem de periculoasa mai ales pentru femeile insarcinate.

Consecintele ei pot fi nasterea prematura si, in cazuri grave, pierderea sarcinii. De asemenea, nou-nascutul poate fi grav bolnav daca a fost infectat cu Listeria inainte de nastere. Persoanele care au un sistem imunitar slabit, cum sunt cele care sufera de cancer sau de SIDA, dar si persoanele in varsta, pot prezenta complicatii de tipul septicemiei. Bacteria poate fi distrusa prin prepararea alimentelor la temperaturi inalte.


In this article

Join the Conversation