Bauturi de casa care tin de sete

343 0

Racoritoarele obtinute prin stoarcerea fructelor proaspete sau prin fermentare si infuziile de plante tonifica organismul pe canicula. In zilele calduroase de vara, rezervele de energie se „topesc” repede. Insa acestea pot fi refacute cu ajutorul bauturilor din fructe, care se asimileaza bine in organism.

In perioadele de canicula, pierderea unor cantitati importante de apa din corp are efecte grave asupra sanatatii. Atunci cand volumul de lichide eliminat din organism depaseste valorile normale, in urma transpiratiei excesive, bauturile tonice, care pot fi preparate si in casa, elimina riscul de deshidratare.

„In astfel de situatii, bauturile preparate din fructe si ceaiurile sunt o alternativa sanatoasa la cele cu continut de alcool”, spune Eugen Giurgiu, doctor in biochimie, cu competente in fitoterapie si in nutritie. Mai mult, aceste bauturi completeaza rezervele de saruri minerale si de glucoza, care se pierd prin deshidratare.

Lichidele care ne racoresc si ne hranesc nu ar trebui baute pe timp de canicula la temperaturi foarte scazute. Dimpotriva, tonicele pe care le consumam vara trebuie sa aiba o temperatura apropiata de cea a mediului. Bauturile reci intensifica transpiratia si, deci, deshidratarea. Un pahar cu suc de potocale natural, preparat din doua fructe, este un tonic excelent.

Baut la micul dejun, sucul se asimileaza usor si ne asigura energie, datorita continutului de vitamine, saruri minerale si de hidrati de carbon. Amestecat cu infuzie de busuioc (in parti egale) si cu o lingurita de miere, bautura combate migrenele si asigura confortul fizic.

La fel, sucul extras din trei mere, consumat zilnic, este foarte util in scaderea tensiunii arteriale. Din mere se poate prepara si nectarul, pentru care se foloseste fructul in intregime. In acest mod se valorifica pe deplin calitatile sale curative, iar presiunea arteriala este tinuta sub control in zilele cu temperaturi foarte ridicate.

In this article

Join the Conversation