Carne clonata in farfurii?

197 0

Ce mai lipsea in mijlocul crizei mondiale? Sa mancam animale clonate! Ministrii agriculturii din UE au decis ieri sa permita comercializarea carnii provenita de la animalele „copiate genetic”. Interesant este ca nici nu vom sti ce avem in farfurie.

V-ati plictisit de mititei la gratar? UE vine cu o solutie surprinzatoare: a dat liber ieri la vanzarea carnurilor provenite de la urmasii animalelor clonate.

„Nici macar nu vom afla ce mancam, pentru ca, in spatiul european, piata e libera. Din punctul meu de vedere, nu se va intampla nimic daca vom consuma carne provenita de la urmasii animalelor clonate, dar nu va fi curand. Un astfel de exemplar costa foarte mult si, din cate stiu, traieste putin.

Dar, nu este o modificare genetica, ci doar reproducerea unor animale cu rezultate exceptionale. Oricum, cresterea unui singur animal clonat costa foarte mult, iar numai fermierii mari isi vor permite asa ceva”, ne-a declarat Sorin Minea, presedintele Romalimenta.

Desi oficialii UE au adoptat aceasta reglementare, Agentia Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) a cerut efectuarea unor studii mai ample inainte de a permite comercializarea produselor provenite de la animale cu stramosi clonati. Cotidianul german Bild explica motivul adoptarii acestei reglementari.

Marile companii agricole europene urmaresc optimizarea productiei de lapte si de carne. Astfel, informatiile genetice care duc la aparitia unui animal foarte productiv se vor transmite foarte usor prin „multiplicare”. Autoritatile europene dau asigurari ca vor mai trece ceva ani pana la aparitia carnii „clonate” pe piata, dar spun ca o astfel de reglementare era necesara, pentru ca lipsea cadrul legislativ referitor la comercializarea produselor provenite din clone.

In this article

Join the Conversation