Ce secrete ascund fructele exotice?

596 0

Kiwi

Este un fruct subtropical (se mentine cel mai bine la frigider), originar din China, cu un aspect curios: oval dolofan, de culoare maronie, insa cand il tai dai de o pulpa verzuie suculenta (cand e copt) cu semintele negre. Este cel mai bogat in vitamina C (are o cantitate aproape dubla fata de lamaie) si exceleaza in fibre si vitamina E!

In stare proaspata, contine o enzima (intalnita si in ananas si papaya) care ajuta la digestia proteinelor: fragezeste mai repede carnea daca se gatesc impreuna. Daca ai nimerit fructe necoapte, le poti grabi coacerea punandu-le intr-o punga de plastic inchisa, impreuna cu un mar, o para sau o banana. Acestea din urma elibereaza un gaz (etilen) care accelereaza coacerea fructelor de kiwi si avocado.

Mango

In India, se cultiva peste 500 de specii de mango de peste 5000 de ani! Sincer, nu stiu de ce sunt asa de incrancenati pe mango – mie nu-mi plac deloc! Dar cum micutii au gusturi cu totul diferite de ale noastre, merita sa incerci oferindu-i macar o data mango, pentru ca este „cel mai tare” la vitamina A (foarte buna pentru ochii piciului) si nu sta rau deloc cu celelalte vitamine din tabelul nostru („B-euri”, vitamina C, fibre).

Alege fructe tari si fara pete. La temperatura camerei, se vor coace in 3-5 zile. Daca le tii la frigider dupa ce se coc, ele se vor pastra proaspete aproape o saptamana. Iar daca ai cumparat prea multe sau pustiulica imi impartaseste reactia, nu plange dupa banii „aruncati”! Dupa ce s-au copt, indeparteaza-le semintele si feliaza-le sau fa-le piure, apoi congeleaza-le. Vor putea fi folosite la prepararea unor deserturi foarte placute!

Este unul dintre cele mai „fortoase” fructe exotice: are multe calorii, cele mai multe lipide, proteine si un total de 17 vitamine si minerale – are potasiu din abundenta. In unele culturi, este considerat chiar un fruct afrodiziac! Spre deosebire de ananas, avocado se coace doar dupa ce a fost cules si are nevoie de pana la zece zile pentru a fi copt.

Ananas

Este poate singurul fruct exotic care dupa ce e cules nu se mai coace! Amidonul se metabolizeaza in frunzele de ananas si „dulceata” rezultata este depozitata direct in fruct. Imediat dupa cules, acest proces se intrerupe. Cand vrei sa alegi unul, ai grija ca frunzele sa-i fie verzi si nu maron scorojite, mirosul sa-i fie de un proaspat dulce, iar pe suprafata sa nu existe zone moi.

O data ce ai prins gustul ananasului proaspat, vei fi de acord cu mine ca cel mai bine e sa fie consumat fara nici un fel de modificare termica sau chimica (coacere, conservare), el fiind pe cat de aspectuos, pe atat de delicios ornament pentru o tarta, placinta cu branza dulce sau salata de fructe!

Fruct

Energie

Apa

Fibre

Lipide

Proteine

Carboh.

vit.A

vit.C

vit.B1

vit.B2

vit.B6

vit.E

100 g.

kJ/Kcal

%

g

g

g

g

mg

mg

mg

mg

mg

mg

Ananas

211/50

84

1,2

0

0,4

12,0

20

25

0,07

0,02

0,09

0,1

Avocado

523/126

81

0,2

10

2,0

7,0

20

17

0,06

0,12

0,36

3,2

Banana

375/88

76

2,7

0

1,2

20,4

3

10

0,04

0,03

0,36

0,3

Fructul pasiunii

158/37

88

3,3

0.4

2,6

5,8

125

23

0,03

0,12

0,5

Grepfrut

128/30

90

1,4

0

0,9

6,6

0

40

0,07

0,02

0,03

0,5

Kiwi

168/40

84

2,1

0

1,1

8,8

5

70

0,01

0,02

0,12

1,9

Lamaie

51/12

96

1,8

0

0,0

3,0

0

40

0,06

0,02

0,04

0,8

Mandarina

177/42

88

1,9

0

0,9

9,5

12

30

0,08

0,03

0,084

0,4

Mango

255/60

84

1,0

0

0,0

15,0

210

53

0,05

0,06

0,13

1,0

Papaya

136/32

91

0,6

0

0,0

8,0

40

46

0,03

0,04

0,04

Portocala

198/47

87

1,8

0

1,0

10,6

2

49

0,07

0,03

0,06

0,1

Rodie

343/81

82

3,4

0

1

17

10

7

0,05

0,02

0,08

0,7


In this article

Join the Conversation