Ce sunt proteinele si care este rolul acestora in organism

619 0

Acestea sunt formate dintr-un numar variabil de aminoacizi.

Produsele alimentare bogate in proteine sunt, in special, cele provenite din regnul animal: lapte, oua, carne si peste. Acestea sunt proteine compete si contin aminoacizi esentiali care ajuta la formarea muschilor si a tesuturilor.

Alimentele de origine vegetala care contin proteine sunt: leguminoase uscate (mazare si fasole), soia, produse din faina de grau si porumb, unele fructe. Este de retinut faptul ca proteinele pe care le contin sunt incomplete, adica nu contin toti aminoacizii necesari organismului. 

IMPORTANT: organismul tau nu face rezerve de proteine; de asemenea, corpul uman pierde zilnic proteine pe la nivelul parului, pielii si unghiilor; din aceaste cauze, pentru a compensa aceste pierderi trebuie sa te asiguri ca furnizezi organismului necesarul zilnic de proteine.

Rolul proteinelor in organism

Rol important in imunitate, deoarece exista o categorie de proteine cu rol in formarea raspunsului imunitar – acestea cresc rezistenta sistemului imunitar in lupta cu infectiile si bolile si poarta numele de proteine de protectie. Din randul lor fac parte si proteinele cu rol in coagularea sangelui, precum fibrina si trombina.

Transporta sau stocheaza o serie de compusi chimici si ioni (proteine transportoare).

Recunosc stimulii chimici veniti pe care nervoasa sau umorala. Din aceasta categorie face parte rodopsina, o proteina cu rol in detectarea luminii. Aceste proteine poarta numele de receptori

Proteinele sunt importante in cresterea si dezvoltarea sugarilor, copiilor si adolescentilor.

In sarcina si in timpul alaptarii, acestea sustin tesuturile materne si stimuleaza lactatia.

Pacientii care au suferit o interventie chirurgicala, un accident sau sufera de o afectiune cronica, au nevoie de proteine pentru recuperarea organismului.


In this article

Join the Conversation