Cereale pentru un bebelus sanatos

2283 0

Oricat de bogate ar fi felurile de mancare, daca pe masa nu e paine, ai senzatia ca lipseste ceva esential. Ca sa nu mai vorbim despre faptul ca nimic nu tine de foame, daca n-ai mancat cateva felii pufoase si proaspete de paine.

Explicatia este simpla: painea la romani este un „principiu vital”, este cel mai activ „furnizor” de glucide de calitate, „carburantul” preferat al organismului. Daca nu consumi prea multa! Dar cum e cu painea, cerealele si fainoasele din alimentatia copilului?

Cand le introduci in meniu?

Asupra intrarii cerealelor in alimentatia copilului, pediatrii sunt in deplin consens: toti le recomanda chiar de la inceputul diversificarii (lunile 4-6 de viata)! Daca „jupanasul” este mai slabut, ele vor constitui asa-numitul „fainos cu lapte”, care va aduce un surplus de calorii, indeajuns de consistent pentru a-l face pe copil sa castige in greutate si sa „recupereze” repede kilogramele restante!

Daca micutul este „bine” sau chiar rotofei, nu va primi cereale ca prim aliment. Ele ii vor intra in meniu doar dupa ce au fost introduse fructele si legumele!

Pentru ca sunt pline de calitati! Fainurile putin prelucrate sunt mai sanatoase decat cele rafinate sau cele industriale neimbogatite, deoarece contin oligoelemente, substante nutritive importante (ca, de exemplu, vitaminele din grupul B (B1, B2, PP, vitamina E, saruri de fier, calciu, magneziu, fosfor, zinc si cupru). Cantitatile acestora difera dupa tipul de cereale, motiv pentru care in ratia alimentara este bine sa fie folosite, succesiv sau in amestec, mai multe tipuri de cereale.

Cerealele nu contin numai glucide de calitate, ci si o multime de minerale si de vitamine:

  • Fierul se gaseste in faina integrala, in malai.
  • Magneziul intra in compozitia bobului de orez, a fulgilor de ovaz, malaiului, painii negre integrale si de secara.
  • Cuprul se gaseste in painea integrala si intermediara.
  • Fosforul, in orz, malai, paine integrala.
  • Zincul in grau, orz.

Si in randul cerealelor exista, cum era firesc, anumite ierarhii! Cu greu, si dand puternic din coate, isi face loc pe primul loc in top, adevaratul „castigator”: orezul – care primeste „atestatul” nutritionistilor sa fie prima cereala folosita in alimentatia sugarilor. El are si un efect de reglare a functiilor intestinului, de aceea este folosit ca aliment dietetic in diaree, sub forma de fiertura de boabe de orez sau faina de orez.

Celelalte cereale care rivalizeaza cu orezul sunt graul (usor asimilabil daca este macinat si scapa de coaja de celuloza) si orzul. Folosirea anumitor procedee casnice si industriale (macinare, fierbere, coacere, rafinare industriala) creste foarte mult biodisponibilitatea (capacitatea de a fi digerate si absorbite) cerealelor!

Mamele au de unde alege, pentru ca acum cerealele pot fi supuse industrial unor tratamente speciale de fortifiere cu diverse vitamine si minerale – in special vitamine B si fier.

Pesmetul si faina de biscuiti primesc „unda verde” si vor debuta, in luna a sasea, fideaua si alte paste fainoase vor incepe sa inoate in ciorbita strengarului incepand cu luna a opta, iar painea va astepta si ea cuminte aceeasi varsta!

Pana la sase luni, cereale care contin gluten sunt strict interzise in alimentatia copilului! Glutenul (din grau, orz, ovaz) nu este bine tolerat de aparatul digestiv inca imatur al micutului si, de aceea, exista riscul aparitiei unor tulburari digestive importante, cum ar fi o diaree trenanta sau recidivanta, insotita de incetinirea cresterii. Graul, orzul, ovazul (care contin gluten) pot fi amanate pentru un timp si, in locul lor, pot fi introduse orezul si porumbul.

Din pacate, exista situatii in care intoleranta la gluten este de durata, in cadrul bolii numite celiachie. „In alimentatia acestor copii vor fi folosite exclusiv cerealele lipsite de gluten, din care se pot prepara o multime de feluri de mancare, de la mamaliga la paine din porumb, amestecata cu cartofi, la fierturi, budinci, prajituri. Prin aceasta diversitate de posibilitati putem evita sentimentul de frustrare al copilului care tine regim.”.

De asemenea, copilul foarte mic (sugarul), ca de altfel si copilul mai mare, trebuie ferit de cerealele „rafinate” de cofetarie: foitaje, cozonaci, fursecuri, prajituri de tot soiul!


In this article

Join the Conversation