Congelatorul sau camara?

297 0

In primul rand, ai grija sa fii cumpatata. Din pacate, cand vine vorba despre conservele de toamna, excesul e „la el acasa”. Excesul de zahar in dulceturi, de sare in muraturi sau de otet in acrituri. Cu alte cuvinte, prea mult pentru un copil de cativa anisori, care pofteste si el cam tot ce vede pe masa. Ce ar fi de facut atunci? Nimic mai simplu, alegi calea de mijloc. Foloseste la prajituri fructele congelate, nu pe cele din dulceata. Sunt mai gustoase si mai sanatoase. Fa gemuri, magiun, marmelada, nu dulceata.

La toate acestea, folosesti in medie 200-400 g zahar la 1 kg de fructe, fata de 1 kg de zahar la 1 kg de fructe cat este nevoie pentru dulceata. Un borcan de peltea nu e o crima, mai ales ca o lingurita sau doua de peltea de gutui amestecata cu orez ajuta la reglarea tranzitului intestinal dupa episoadele diareice. Dar, atentie, acesta este un desert care trebuie oferit cu zgarcenie. Faptul ca nu dai copilului sucuri carbogazoase e minunat, dar nici siropul facut in casa nu e o varianta prea sanatoasa, pentru ca e o adevarata bomba dulce. Mai bine da-i un compot. Verdeturile se pastreaza mai bine in congelator decat in borcane cu sare.

Ardeii copti si congelati devin o salata gustoasa, mai sanatoasa decat gogosarii murati. Cat despre sare, nici nu incape comparatie. Legumele congelate sunt mai proaspete decat cele conservate in suc de rosii. Din nou, lipseste sarea. Si pentru ca muraturile numai nesarate nu pot fi, pune-le la desarat in apa rece in noaptea dinaintea servirii.

De ce mancam fructe si legume? Pentru ca ne plac, dar si pentru ca sunt pline de principii nutritive: fructoza (zaharul „bun”), pectine, fibre, vitamine si minerale etc. De ce mancam dulceata? Pentru ca e buna la gust. Dar vitaminele si mineralele au disparut. Le-a luat locul zaharul „rau”, zaharul rafinat care ne apropie de diabet, de obezitate si de tratamente stomatologice costisitoare. Muraturile au un alt mare pacat: sarea. Pentru un adult sanatos, nu e neaparat o problema. Insa pentru rinichii imaturi ai copiilor…

DA! Nimeni nu spune sa renuntam complet la bunatatile din camara, ci doar sa nu abuzezi. Mai ales acum, cand ai la dispozitie congelatoare incapatoare, sisteme de ambalare/vidare, pungi si pungute de toate dimensiunile, caserole cu data si cate si mai cate cuceriri ale tehnicii. Si dupa cum bine stii, fructele si legumele congelate pastreaza vii o buna parte din mineralele atat de necesare dezvoltarii armonioase a puiului tau.

Daca te gandesti cum poti diversifica meniul mai anost al iernii, fara ajutorul miraculoaselor borcane din camara, raspunsul e simplu: umpli congelatorul cu fructe si legume proaspete. Asta nu inseamna, desigur, ca nu poti face si 2-3 borcane de gem sau de gogonele murate, atat timp cat nu le oferi copilului decat cu masura.

Camara bunicii

In copilarie, camara ma fascina. Toate acele borcane si sticle cu minuni, etichetate si ordonate pe rafturi, sacul alb cu nuci, perele tarzii care se coceau pe polita, mirosul de ierburi uscate, toate anuntau ca iarna se apropie. Si, o data cu ea, momentul in care incepeam sa ne infruptam din bunatati. Cu masura, caci iarna era lunga si in "supermarket-urile" vremii erau goale. Acum nu mai stii ce sa alegi dintre zecile de feluri de dulceturi, siropuri sau compot.

Dar copiii de azi nu mai cunosc mireasma magiunului care fierbe pe plita, intr-un tuci mai mare decat ei. Si nici nu se mai imbata cu mirosul dulceturilor facute in casa, nu le mai gusta spuma inca fierbinte. Intr-un cuvant, nu le mai asteapta cu nerabdare sa vina iarna. Au la indemana tot timpul anului si fructe proaspete, si fructe conservate. Ba chiar ni se spune si uneori, trebuie sa acceptam, ca deliciile copilariei noastre nu sunt sanatoase.


In this article

Join the Conversation