Importanta acidului folic in alimentatia copilului

5820 0

Ca sa aiba o crestere si o dezvoltare normale, copiii au nevoie de acid folic, in cantitate echilibrata, la fel ca orice alta substanta nutritiva.

Acidul folic ajuta organismul la formarea celulelor noi, in special a globulelor rosii. Este esential pentru metabolizarea hemocisteinei si, de asemenea, ajuta la mentinerea cantitatii normale a aminoacizilor.

Daca ai un copilas mofturos e bine sa stii ca acidul folic ii creste pofta de mancare. Mai ales in cazurile in care avem nevoie de stimularea formarii acizilor gastrici. Intre beneficiile acidului folic este si prevenirea cancerului.

De retinut! Folatul este o vitamina naturala ce se gaseste in legume verde inchis, in citrice, in ficat si, in cantitate mai mica, in alte alimente. Acidul folic este forma industriala, iar absorbtia lui este mai usoara si mai rapida.

Cand folatul lipseste din organism

Semnele si simptomele de deficienta de acid folic la copii pot sa fie subtile: de la scaderea de crestere pana la glosita (inflamatia limbii), ulceratia gurii, diaree, dureri de burta si chiar simptome de anemie (clinic nu difera de alte forme de anemie).

In mod normal, lipsa de acid folic la un copil cu alimentatie echilibrata apare rar. Astfel, se gaseste in multe legume, fructe, cereale si grau. Exceptie fac copiii care sufera de sindroame de malabsorbtie, boli hepatice, unele boli renale cronice sau care sunt sub un anume tratament.

Copiii care beau excesiv lapte de crapa sunt predispusi la deficienta de folat, deoarece laptele de capra contine o cantitate mica din acest element.

Cantitatea de acid folic recomandata pentru copii:

  • 0-6 luni=65 micrograme/zi
  • 7-12 luni=80 micrograme/zi
  • 1-3 ani=150 micrograme/zi
  • 4-8 ani=200 micrograme/zi
  • 9-12 ani=300 micrograme/zi
  • 14-18 ani=400 micrograme/zi

Acidul folic se gaseste in legume verzi (spanac, gulii verzi) si in frcute (citrice ori suc de citrice), in fasole si mazare uscata, ca surse naturale; dar si in paine, cereale, faina, malai, paste, orez fortificat.

alimente micrograme necesar zilnic%
cereale pentru mic dejun, fortificate 100%, 3/4 de cana 400 100
ficat de vitel, gatit, 85 gr. 185 45
fasole alba, proaspata, fiarta, 1/2 de cana 105 25
cereale pentru mic dejun, fortificate 25%, 3/4 de cana 100 25
spanac congelat, gatit sau fiert, 1/2 de cana 85 20
orez alb, bob lung, fortificat, fiert sau copt, 1/2 de cana 65 15
spanac crud, o cana 60 15
fasole verde, congelata, fiarta, 1/2 de cana 50 15
broccoli congelat, gatit, 1/2 de cana 50 15
avocado crud, taiat, 1/2 de cana (taiat rotund) 45 10
taitei de tara (cu oua), fierti, imbogatiti, 1/2 de cana 50 15
broccoli crud, 2 bucati 45 10
alune, toate tipurile, prajite, 28 gr. 40 10
laptuci romanesti, taiate, 1/2 de cana 40 10
germeni de grau, cruzi, 2 linguri 40 10
suc de rosii, conservat, 170 ml 35 10
suc de portocale cu pulpa, inclusiv concentrat, 3/4 de cana 35 10
gulii verzi, congelate -coapte, fierte, 1/2 de cana 30 8
portocale, toate sortimentele, proaspete, un amica 30 8
paine alba, o felie (fortificata) 25 6
paine integrala fortificata, o felie 25 6
oul-unul mare 25 6
papaya cruda, 1/2 de cana taiata cubulete 25 6
o banana medie, cruda 20 6

In this article

Join the Conversation