Intoleranta la gluten

265 0

Ce este glutenul?

Glutenul este un ansamblu de proteine continute in patru tipuri de cereale: orzul, secara, ovazul si graul. Acestea sunt recunoscute ca fiind principalele responsabile pentru intoleranta la gluten.

Se numeste astfel intrucat spre deosebire de alergiile ce apar dupa masa, la doar cateva minute sau ore, intoleranta la gluten nu se manifesta imediat. In Franta,de exemplu, in randul copiilor cu varste mai mici de un an, unul din 2500 este afectat.

Simptomele apar cu intarziere

Aceasta intoleranta se poate declansa o data cu diversificarea alimentatiei, intre 4 si 6 luni, dupa introducerea fainoaselor sau a unui aliment care contine unul din cele patru tipuri de cereale.

Primele simptome pot aparea si dupa 6 luni de la adaugarea glutenului si, adesea, chiar multi ani mai tarziu. Pierderea poftei de mancare, scaderi in greutate, stomacul balonat si diareea sunt simptomele acestei intolerante. Deseori, bebelusul tau poate devini trist si apatic.

Numita si boala celica, aceasta intoleranta are urmari asupra mucoasei intestinale, care absoarbe greu substantele nutritive (proteinele, glucidele, lipidele, mineralele, vitaminele, etc), astfel ca micutul poate sa scada in greutate.

Exista o „predispozitie” genetica. Aceasta inseamna ca in cazul purtatorului genei sau genelor responsabile, se poate ca boala sa nu se manifeste decat sub influenta anumitor factori. In cazul in care apare, este posibil ca cel mic sa ramana intolerant la gluten pentru tot restul vietii.

In ceea ce priveste diagnosticarea, pediatrul iti va recomanda recoltarea unei probe de sange pentru identificarea anticorpilor, confirmata ulterior printr-o biopsie intestinala realizata prin endoscopie.

Acest test se efectueaza prin introducerea in gura a unui tub de fibra optica. Prelevarea de tesut nu este dureroasa, dar endoscopia poate provoca o senzatie dezagreabila, dar se poate folosi un sedativ usor.

Tratamentul

Daca medicul a diagnosticat o intoleranta, dar numai in acest caz, iata „regimul” ce trebuie urmat. Elimina toate alimentele pe baza de gluten pe care le savura copilul tau. Exista o multime de fainoase fara gluten pentru micuti.

Ofera-i, in schimb, alimente sanatoase precum carnea usoara, peste, legume, fructe. Dintre cereale alege intre orez, hrisca, porumb, mei. In plus, din ce in ce mai multe alimente fara gluten se gasesc acum in comert. Acestea ii vor permite copilului tau sa manance paine, prajituri si paste.


In this article

Join the Conversation