(P) Aspartamul – un ingredient sigur pentru mentinerea greutatii optime

217 0

Intr-o lume care se lupta tot mai acut cu problemele supraponderalitatii si ale obezitatii, in care oameni tineri ajung sa fie mai bolnavi ca bunicii lor numai datorita multelor kilograme pe care le-au acumulat in plus, existenta indulcitorilor ne-calorigeni este un element care rezolva multe probleme si satisface multe pofte. Omul a fost dintotdeauna amator de alimente dulci. Unii mai mult, altii, mai putin, oricum, inca din preistorie dulcele era garantia alimentelor nutritive si lipsite de periculozitate. Am mostenit aceasta preferinta si o avem si astazi, chiar daca de multe ori nu o constientizam. Din pacate, oamenii moderni nu au nevoie de multe calorii. Ei sunt sedentari, nu mai fac efort fizic la serviciu si nu au foarte mult timp sau energie pentru efortul recreational. In consecinta, gustul pentru dulce le poate aduce calorii de care nu au nevoie, si, impreuna cu ele, kilograme in plus, diabet zaharat, afectiuni cardio-vasculare , metabolice, etc. 

Desigur, putem sa ne abtinem de la a mai manca dulciuri. Dar eu, de exemplu, nu pot sa o fac. Si ca mine, banuiesc ca multi altii. Una din solutiile eficiente este cea a consumului de produse indulcite cu indulcitori alternativi. In situatia in care Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că peste 50% dintre europeni sunt fie supraponderali, fie obezi, este bine sa stim ca putem bea un pahar de bautura racoritoare care are zero calorii sau manca o crema cu zero calorii provenite din zaharuri. Industria alimentara a venit in intampinarea acestei necesitati elaborand formule diverse, dar poate ca cea mai reusita a fost cea a aspartamului. Alcatuit din doi aminoacizi (acid aspartic si fenilalanina), el a fost descoperit cu totul intamplator si a revolutionat piata indulcitorilor alternativi. Pentru ca, nu-i asa, pe langa faptul ca este aproape complet lipsit de calorii, este si sigur pentru consum, odata ce are la baza aminoacizi pe care ii ingeram si din alte surse. Aminoacizii sunt “caramizile” din care sunt construite proteinele si ori de cate ori mancam un aliment, mancam si aminoacizi. Acidul aspartic, un aminoacid neesential, este larg raspandit in proteinele vegetale si poate fi construit si de metabolismul omului, iar fenilalanina este un aminoacid esential (nu poate fi construit de noi), prezent in cantitati mari in proteinele animale (carne, peste, oua, produse lactate) Autoritatea pentru Siguranta Alimentelor din Europa tine sa se asigure ca toti aditivii existenti pe piata europeana sunt lipsiti de orice periculozitate pentru consumator. De aceea verifica orice aditiv nou si ii reevalueaza pe cei deja verificati. 
 
In acest cadru, de curand a venit si randul aspartamului. Dupa aproape doi ani de analiza atenta, oamenii de stiinta ce compun Autoritatea pentru Siguranta Alimentelor din Europa au ajuns la concluzia ca produsul este absolut sigur si nepericulos. Siguranţa aspartamului a fost susţinută de peste 200 de studii, realizate pe parcursul a 40 de ani. Desi de repetate ori aspartamul a fost declarat sigur pentru consum de către organizaţii precum WHO (Organizaţia Mondială a Sănătăţii) şi Autoritatea pentru Siguranta Alimentelor din Europa (EFSA), este bine sa stim ca si de data aceasta au fost confirmate “diagnosticele” anterioare. 
 
Trebuie sa spun cu toata raspunderea ca in toată experienţa mea de cercetare a îndulcitorilor hipocalorici nu am văzut nici o dovadă ştiinţifică sau clinică, credibilă, reproductibilă, care să sugereze că aspartamul ar fi, în vreun fel, dăunător oamenilor. Ei bine, Autoritatea pentru Siguranta Alimentelor din Europa afirma cu claritate acest lucru, subliniind ca niciun studiu nu sprijina eventuale efecte daunatoare, nici in populatia generala, nici in grupuri considerate in general la risc (copii si femei in perioada maternitatii). Aspartamul ca atare, ca si produsii ce rezulta prin descompunerea sa (fenilalanina, metanol, acid aspartic) nu au efecte negative (nici macar marginale) asupra celor care ingera produse indulcite cu aspartam. 
 
Sincer, ma bucur ca aspartamul a trecut de aceasta “proba de foc”. Omul modern are nevoie de indulcitori necalorigeni in lupta cu epidemia de obezitate (”globesity”) cu care se confrunta si care are efecte negative atat in plan  personal, cat si la nivel statal. Odata ce am ajuns sa accedem la o longevitate la care generatiile anterioare nu puteau decat spera, este bine sa ne asiguram de o buna calitate a vietii indiferent de varsta, fara consecintele serioase pe care le poate avea excesul ponderal. Dar pastrandu-ne prerogativa accesului la produse dulci, pentru ca, nu-i asa, mancarea este si o placere, nu numai o necesitate. 
 
Lector dr. Corina Zugravu, medic primar igiena alimentara si nutritie, Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila”
 


In this article

Join the Conversation