De ce copilul refuză să privească oamenii atunci când vorbește cu ei?

3175 0

Nu ar trebui să te mire faptul că micuțul tău refuză să privească oamenii atunci când vorbește cu ei, sunt de părere psihologii. Nu este realist să-i impui acest lucru și, să fim sinceri, nici noi, adulții, nu ne privim întotdeauna în ochi când vorbim.

Privește în altă parte, întoarce capul, evită contactul vizual într-un mod pe care tu l-ai defini drept nepoliticos? Dacă obeservi aceste lucruri, rezistă totuși tentatiei de a-i spune să privească oamenii în ochi atunci când are ceva de spus, spune psihologul Kristi Alexander, într-un articol publicat pe BabyCenter. În schimb, sugerează-i să privească în direcția persoanei (nu să-i întoarcă spatele sau să îndrepte capul în altă direcție n.r.) – atât din politețe, cât și pentru a se face înțeles, explică Kristi Alexander.

În cazul în care se încăpățânează să privească în jos atunci când vorbește, nu-i atrage atunci atenția. Nu-i spune să privească în sus, nu-i scuza comportamentul, nu spune că este timid, punându-i în acest fel o etichetă, ca să nu transformi situația într-o mare problemă pentru el.

În cazul în care se încăpățânează să privească în jos atunci când vorbește, nu-i atrage atenția asupra acestui lucru. Nu-i spune să privească în sus, nu-l scuza de comportament, nu-i spune, lui sau celor din jur, că este timid, punându-i în acest fel o etichetă, ca să nu transformi situația într-o mare problemă pentru el. Mai eficient este să exersați și să vă jucați acasă, mai spune psihologul. Un exemplu oferit este să-i spui: „Poți să te uiți la fruntea sau fața mea în timp ce-mi povestești despre ziua ta?” Pe masură ce copilul tău se simte confortabil cu aceste jocuri, va reuși să nu mai evite privirile celorlalți atunci când vorbește cu ei.

Editor: Adina Gruia, Foto: 123RF

In this article