În ce mod sunt afectați copiii de divorțul părinților

2149 0

Anual, mii de cupluri din România divorțează: ultimele date arată că în 2015, peste 31 de mii de cupluri au renunțat la căsătorie, cu o creștere de 4300 de divorțuri față de 2014.

Divorțul afectează atât adulții, cât și copiii care se văd în situația de a sta doar cu unul dintre părinți. Efectele resimțite de cei mici diferă în funcție de etapa în care se află.

Copilul preșcolar și divorțul

“Se poate instala o dependență de părintele cu care rămâne, o teamă că este părăsit, anxietatea de separare. Pot să apară probleme legate de somn sau nu mai vrea să meargă la grădiniță. Începe și opoziția: nu mai dorește să facă anumite lucruri pentru că el își dorește, de fapt, ca părinții să fie împreună”, afirmă Ozana Ilie, psiholog în cadrul Infant Kineto Clinic, care oferă sprijin copiilor afectați de divorțul părinților.

Un studiu realizat de psihologii americani de la Universitatea Virginia a arătat că anxietatea, durerea și șocul afectează copiii mai ales pe termen scurt. La majoritatea copiilor, acestea dispar la doi ani de la separarea părinților. În toată această perioadă, implicarea egală a părinților în creșterea copiilor și terapia îi pot ajuta să depășească mai ușor momentele de criză.

Copil mai mare, școlarul și divorțul

“Un copil mai mare, un școlar, se va gândi că din vina lui s-a produs ruptura și atunci observăm două comportamente: ori încearcă să fie din ce în ce mai cuminte, tocmai ca să îi convingă pe părinți că nu face nimic rău, ori, varianta a doua, copilul devine violent, se răzvrătește: începe să înjure, devine agresiv cu colegii la școală, exprimându-și astfel nemulțumirea. Uneori, apare și comportamentul regresiv, adică își dorește să redevină bebeluș, să fie hrănit de un anumit părinte, alintat, legănat”, descrie situații întâlnite frecvent în practică psihologul Ozana Ilie.

Adolescentul și divorțul

Adolescentul trece chiar mai greu decât preșcolarul și școlarul prin experiența divorțului părinților, putând să dezvolte comportamente antisociale.

Cum percepe copilul violența domestică

Violența domestică este a doua cauză de divorț din România după infidelitate. “Optim ar fi ca părinții să fie separați, pentru că atunci copilul nu mai asistă la scene de violență, agresivitate, lipsa de iubire. E grav pentru copil pentru că părintele îi arată ce înseamnă viața de cuplu, devenind astfel modelul lui pe viitor. Așa că decât într-o familie disfuncțională, mai bine cu părinții separați, dar care se preocupă de copilul lor. Mai mult, în momentul în care femeile acceptă sa fie agresate de către bărbați, copilul nu o va aprecia pe mamă pentru sacrificiu, ci o va învinovăți și o va întreba ulterior de ce a stat. În plus, aceste mame vor fi considerate slabe, pentru că stau alături de un soț agresiv. Copilul, în subconștient, îl apreciază pe tata, ca fiind puternic și autoritar. Chiar dacă ulterior, când devin adulți, ei înțeleg care era realitatea, atunci, pe moment, acestea sunt sentimentele lor”, mai spune psihologul.

Cheia unui copil echilibrat după divorț este comunicarea cu acesta. În acest caz, asistăm la o adevărată dramă, pentru că el se trezește dintr-o dată că familia lui, cu mamă și tată, nu mai există. Nu mai stau împreună, nu mai mănâncă împreună, nu mai au activități împreună, iar părinții trebuie să-i explice situația și să-l asigure de dragostea lor pentru toată viața. Lipsa de dialog poate accentua traumele, așa că feriți-vă să credeți că e mai bine dacă cel mic nu știe absolut nimic din ceea ce se întâmplă.

Sursă: comunicat Infant Kineto Clinic, Foto: www.pixabay.com, Editor: Adina Gruia

 


In this article