Pregateste singura conservele pentru iarna

904 0

Pentru inceput, pune-ti la punct ustensilele. Spala si clateste temeinic borcanele, apoi pune-le la uscat cu fata in jos pe un prosop de bumbac sau de canepa si nu le sterge. Infasoara-le doar intr-un prosop. Iar in final, esential este capacul care trebuie sa le inchida ermetic. Poti folosi si celofan gros in locul capacelor, dar vei avea mai mult de lucru. Cum procedezi? Nimic mai simplu. Ia doua bucati dreptunghiulare de celofan pe care le inmoi in apa sau in alcool diluat. Alege dimensiunile dreptunghiului astfel incat, daca-l pliezi in doua, sa acopere bine gura borcanului. Acopera gura borcanului cu celofanul si leaga-l cu o sfoara de canepa subtire.

Cum se fierb?

In bain-marie, raspund cunoscatorii! Asa ca vei aseza borcanele cu fructe si legume intr-un vas cu apa, avand grija ca temperatura acesteia sa nu depaseasca 100 de grade Celsius. Daca uiti vasul pe foc, macar ai grija sa izolezi borcanele de fundul incins al vasului cu un prosop impaturit. Apoi, tot din motive de „securitate”, izoleaza borcanele intre ele. Foloseste un vas de fierbere suficient de incapator si de inalt. Apa din el trebuie sa ocupe circa 2/3 din inaltime, dar sa fie la 2-3 cm mai jos de nivelul celofanului.

Si tine minte! Nu uda celofanul – apa (rece la inceput si clocotita pentru completarea „nivelului”) trebuie s-o torni, cu mare grija, pe langa peretii vasului. Apoi, fierbi borcanele circa o ora si le pui la racit sub o patura. A doua zi, le poti scoate la lumina, le asezi pe rafturi, fara sa le clatini prea tare.

Fasolea

Inainte de a pune fasolea in borcane, spal-o cu apa rece, apoi fierbe-o pe jumatate in apa clocotita cu putina sare, la foc mare. Vasul trebuie sa ramana neacoperit! Dupa fierbere, o strecori si o asezi in borcane. Acopera legumele cu lichidul de fierbere clocotit, iar deasupra poti adauga rosii intregi si verdeturi. Pentru ca borcanele tale sa reziste, aplica „regula de aur” a bunicii: cand torni lichid fierbinte in ele, pune dedesubt o lama de cutit!

Mazarea

Atentie! Mazarea nu poate fi lasata de pe o zi, pe alta, ci trebuie preparata imediat dupa curatare! Pentru conserve te sfatuim sa alegi mazarea cu bob dulce (nefainos), pe care o fierbi in apa rece. Adaugi sarea dupa ce mazarea a fiert pe jumatate. Pui mazarea fiarta in borcane si torni lichidul deasupra, lasand un gol de 2-3 cm pana la gatul borcanului. Apoi, pui borcanele la fiert timp de o ora.

Alege-i frumosi, tineri si tari! Dupa ce ii cureti de coaja si ii speli, aseaza-i ca pe „soldatei” in borcane. Toarna peste ei apa clocotita si adauga putina sare. Apoi leaga borcanele si fierbe-le o ora in bain-marie. Daca vrei sa faci dovlecei pentru umplut, nu-i curata de coaja si pune-i la fiert in apa rece, timp de o ora in bain-marie. Dovleceii mai mari ii poti pregati si in ulei, astfel: dupa ce ii speli si ii usuci, ii prajesti in tigaia de teflon, pana se inmoaie. Dupa aceea, ii asezi in borcane, cu sos cu tot si legi borcanul sau il acoperi cu capacul. In final, borcanele trebuie fierte in bain-marie timp de 1 ora.

Conopida

Alege conopida cea mai alba, nu prea mare si proaspata. Dupa spalare, o desfaci in bucati, o asezi in borcane si torni deasupra apa clocotita cu sare. Acoperi borcanele cu celofan sau capac si le fierbi in bain-marie, la foc iute, timp de 1 ora. Apoi, le scoti pe rand la racit, le stergi si le acoperi cu o patura, altminteri conopida se ingalbeneste si nu mai este la fel de atragatoare, desi gustul ei ramane la fel de bun.

Nu stiu altii cum sunt… dar eu, de cum intru in camara, ma las ametit de miresmele toamnei, dau liber privirii sa mangaie batranul dulap bleu, unde stau adapostite "frumoasele sezonului": muraturile (dispuse "la parter", in "apartamente acvatice" de 5-10 litri), conservele "mici", la borcane de "800", adica zacusca, ghiveciul, vinetele de salata si multe altele.

Las la urma delicatesele ascunse pe ultimul raft, dulceturile fine, coboratoare din timpurile cand strabunica uimea lumea cu ce a invatat la pension.

Pregateste tu conservele

Toate aceste provizii minunate se fac cu multa truda si cu bani cheltuiti. Tocmai acum, cand magazinele sunt pline de fel de fel de conserve, e firesc sa te intrebi de ce sa mai muncesti tu, cand le gasesti gata facute? Raspunsul este foarte simplu: daca le pregatesti dupa retete sanatoase, conservele de casa iti vor fi de mare ajutor peste iarna, in alcatuirea unor meniuri gustoase si sanatoase pentru intreaga familie.


In this article

Join the Conversation