Secretele unei bucatarii sanatoase

2763 0

Carnea congelata

Se pune la fiert direct in apa clocotita, in timp ce carnea proaspata poate fi pus in apa rece (carnea de porc, de miel nu se da copilului sub trei ani). Pentru a o imbogati, este bine ca in apa de fierbere sa fie „aruncate” legume, ceapa, verdeturi. Lichidul de fierbere, extrem de bogat in substante nutritive, nu trebuie aruncat, ci refolosit la prepararea altor feluri de mancare.

Vasul sub presiune

Ajuta foarte mult: reduce considerabil timpul de fierbere (indiferent daca vorbim despre carne sau legume, fructe in compoturi) si, implicit, distrugerea termica a unor factori nutritivi mai sensibili (vitamine, anumite proteine etc.). Daca nu-l aveti, puteti sa-l fabricati „artizanal”: vasul care fierbe, cu nivelul apei aflat putin deasupra legumelor, trebuie acoperit cu un capac si, chiar daca „dispozitivul” nostru nu va realiza o fierbere sub presiune, macar componenta de aburi se va pastra.

„Artificii” de genul: o lingura de bicarbonat ca sa fiarba verziturile mai repede, ori un varf de sare, ca sa-si pastreze culoarea, nu au ce cauta in bucataria ta! Bicarbonatul grabeste fierberea, insa nimiceste si ultimele farame de vitamine, care au rezistat eroic „cazanului”. Pentru o fierbere mai rapida, putina sare este permisa doar in apa clocotita in care se pun pastele fainoase sau legumele.

Grasimea animala (slanina, untura etc.)

Este proscrisa in prepararea mancarurilor si a sosurilor, uleiul de floarea soarelui, de masline, de porumb fiind mult mai sanatoase. La insistentele intense ale pofticiosilor, nutritionistii accepta foarte rar si cu ochii pe jumatate inchisi, bucatele (taiate marunt, pentru a scurta timpul de prajire) rumenite in tigaie de teflon in putin ulei sau unt.

Este mai sanatoasa decat prajirea, mai ales daca se folosesc tigai de teflon incinse bine, pentru a se evita folosirea ungerii lor cu grasime. La fel de buna este si coacerea la cuptor a carnii: invelita in hartie de pergament sau in folie de aluminiu, dupa ce anterior a fost unsa cu ulei.

Cuptorul cu Microunde

Nu se foloseste decat la incalzirea mancarii copilului si nu la gatit! Oricum, nu inveliti in folie de aluminiu alimentele puse la incalzit in


In this article

Join the Conversation