Tnuva – Povestea laptelui de calitate europeana!

132 0


Tnuva detine stampila ovala: L 51

Atentie! Stampila rotunda inseamna ca acele produse nu sunt conforme in totalitate cu standardele europene si in consecinta pot fi comercializate numai pe teritoriul Romaniei.

Ce Sunt Standardele europene de calitate?

Pentru a se alinia la standardele de calitate UE, o companie trebuie sa indeplineasca toate criteriile de calitate UE pentru materia prima – laptele – pe tot parcusul procesului de productie, sa se asigure ca toate materiile prime sunt conforme, sa respecte in totalitate legislatia in vigoare, si sa se asigure ca produsele finite sunt sigure pentru consum uman. Acest proces incepe de la ferma care ofera laptele, care trebuie si ea sa respecte standarde de calitate stricte, si culmineaza cu produsele finite care ajung la consumatori (lapte si produse lactate).

Piata de lactate din Romania nu este inca aliniata 100% la standardele europene de calitate, deoarece procesul este complex si de lunga durata, solicitand investitii mari din partea fermierilor si a producatorilor de lactate.


Astfel, pentru a atinge standardele europene de calitate, compania trebuie sa indeplineasa anumite conditii stricte:

  • Standarde microbiologice: materie prima de calitate A – lapte de cea mai buna calitate
  • Trasabilitatea laptelui – adica posibilitatea de a reconstitui din ce materii prime (de la ce sursa/furnizor) si ingrediente a fost fabricat si ambalat produsul, pe ce utilaj s-a produs, cand a fost produs, cu ce masina a fost transportat, in ce conditii a fost pastrat
  • Repectarea cerintelor legale in ceea ce priveste normele de igiena, atat la ferma – sursa laptelui, cat si la fabrica de prelucrare.

Laptele folosit in procesul de productie Tnuva este 100% de calitate A.

Pentru respectarea standardelor UE si atingerea parametrilor de calitate A, laptele provine din ferma proprie de la Adunatii Copaceni si de la ferme mari, moderne, care asigura un proces de productie ce respecta conditiile de igiena si trasabilitate a laptelui. Circuitul inchis al laptelui pana la sistemul de stocare si racire asigura reducerea la minim a aparitiei riscului de contaminare.

Deoarece centrele de colectare a laptelui de la micii producatori nu pot asigura un lapte de calitate din punct de vedere microbiologic si al trasabilitatii, ele nu reprezinta o sursa de lapte pentru Tnuva. Astfel, Tnuva Romania a sprijinit dezvoltarea unor ferme pentru certificarea lor la standarde europene, contribuind astfel la sprijinirea sectorului zootehnic si la dezvoltarea comunitatilor locale.


  • Numarul total de germeni ≤ 100 000 /ml
  • Celule somatice ≤ 400 000 /ml

Laptele se testeaza saptamanal la fiecare ferma de la care Tnuva preia lapte cu control interlaboratorial.

Numarul total de germeni indica gradul de igiena in obtinerea laptelui. Numarul ridicat de celule somatice presupune existenta laptelui provenit de la animale bolnave cu afectiuni mamare. Nivelul celor doi indicatori reflecta rezultatul activitatii microbilor.

De aceea, numarul de celule somatice, precum şi numarul total de germeni care se regasesc in lapte, califica aceasta materie prima ca fiind conforma sau nu cu normele europene si corespunzatoare sau nu pentru procesul de productie al lactatelor.

In Romania, industria laptelui si a lactatelor nu este conforma in totalitate cu acest standard;

La acest moment este permis un numar total de celule somatice de pana la 1 000 000, spre deosebire de normele europene care accepta un numar total de 400 000!!!

In Romania, nu toti producatorii indeplinesc 100% parametrii UE pentru lapte, acestia beneficiind de o perioada de tranzitie in care trebuie sa ajunga la acesti parametri.


In this article

Join the Conversation