Zaharul, rau dar… bun

869 0

0-6 luni
Gustul dulce: innascut!
Inca de la nastere, bebelusii sunt atrasi de gustul dulce. Cum perceptia savorilor este mai fina la cei mici ca la adulti, bebelusii sunt capabili sa detecteze dulcele acolo unde nici nu-ti imaginezi: in lapte si derivatele din lapte, in legume… De aceea, chiar daca micutii au trecut deja la alimentatia diversificata, este inutil sa le adaugi zahar in mancarica. Chiar daca ti se pare ca astfel ii faci sa pape mai cu pofta.

6-12 luni
Hulit, dar necesar
Zaharul (sau zaharoza) are reputatie proasta pentru ca este sursa doar de calorii „goale”, fara adaos de vitamine si saruri minerale. Pentru ca provoaca la cei mici carii dentare si pentru ca contribuie la dezechilibrele alimentare, favorizand excesele ponderale. Dar, chiar daca este un ingredient „cu risc”, zaharul este totusi necesar. Furnizeaza rapid energie organismului, in conditii de efort fizic. Daca pana la varsta de 1 an e recomandat sa nu-i dai deloc zahar celui mic, dupa aceea… un dulce, din cand in cand, inseamna bucurie pura.

12-18 luni
Deserturi sanatoase
Micutul tau e plin de energie, iar un desert moderat-dulce e un combustibil valabil. Cantitatea de zahar trebuie sa fie rezonabila; mamicile responsabile folosesc cu precadere zaharul brun. Fara prajituri excesiv glazurate, fara sucuri dulci carbogazoase, fara rauri de ciocolata, ca-n povesti…

O tarta cu fructe, o inghetata cu iaurt, o turta dulce parfumata aduc la fel de multa placere ca si alte deserturi, mai copioase si mai bogate in calorii.
 


In this article

Join the Conversation