Nu forta copilul sa manance!

1204 0

Daca te recunosti in descrierea de mai sus, primul sfat pe care ti-l putem da este sa nu fortezi copilul sa manance. Fiecare copil are propriul ritm, indifirent de orarul foarte strict pe care tindem sa i-l impunem in alimentatie si in odihna.

Constrangerea lui, fortarea „eroica” de a-l face sa goleasca totul din farfurie, pana la ultima inghititura, sa termine aperitivul, supa, felul principal si desertul intr-un program de neclinti, poate crea un raspuns psihologic defavorabil. La fel si insistentele si „alergatul” dupa micut prin toata casa cu castronul de budinca.

Atunci cand insisti prea mult, in loc sa-I trezesti pofta de mancare, tu ii provoci, chiar inainte de a incepe masa, o senzatie de preaplin, de satietate, care il face sa refuze sa manance.

O strategie cu sanse mai mari de victorie este „cooptarea” lui la prepararea felurilor de mancare pentru masa respectiva: „Facem impreuna gratarul si salata de rosii?”, „Ma ajuti sa punem supa in farfurie?”, „Te rog, asaza tu feliile de chec pe platou si apoi ia o bucata in farfuria ta!”

Copiii reactioneaza cu promtitudine la orice solicitari ale parintilor, iar faptul ca se simt utili le poate distrage atentia de la prima optiune de a refuza pranzul.

Cauta sursa reala a mofturilor! Ele pot veni doar de la toane efemere, fara urmari, sau de la traume minore de alta natura.

Pune-te in locul copilului! Nu-l sili sa manance atunci cand refuza! Amana doar momentul mesei si nu-l pedepsi!

Pregateste-i masa cu dragoste, responsabilitate si creativitate! Succesul depinde unoeri mai mult de modul prezentarii decat de gust, care trebuie oricum sa fie bun!

Nu dramatiza mofturile copilului, dar nu face nici prea multe concesii! Un refuz constant poate avea insa cauze serioase, de natura interna sau psihologica. Asa ca, daca puiul tau e un mofturos „cronic”, nu mai amana si consulta urgent un pediatru.

In this article

Join the Conversation