Nu mi-e frica de bau-bau!

552 0

De aceea, amenintarile nu sunt un sprijin in educatie, chiar daca pentru tine ar parea ceva mai comod sa stea cu ochii pe el „bau-bau”, „vrajitoarea”, „nenea doctoru” sau cine mai stie ce personaje inventate de noi sau mostenite de la stra-stra-bunici.

Greseli de mamica obosita

  • Cel mic este intr-o continua explorare a lumii. Si, evident, locurile cele mai interesante sunt cele de unde curge, care frig, curenteaza. Ca sa scapi mai usor de stresanta ocupatie de gardian, apelezi la ajutorul lui „bau-bau”, care va veni daca ala micu umbla pe unde nu trebuie.
  • Afara, in parc sau in curte, copilul se simte mult mai in largul lui. Din pacate pentru tine, ce intelege el prin ora de masa nu seamana deloc cu ceea ce intelegeti tu si manualul. Asa ca, in momentul in care se impune intrarea in casa si asezatul la masa, puterea ta de convingere lasa mult de dorit. Si ajungi din nou la amenintari: te las aici si plec, daca nu vii, nu mai esti copilul meu, sa nu te mai vad de azi inainte!
  • Nu vrea cu niciun chip la culcare. Tocmai atunci descopera tot felul de jocuri noi, care mai de care mai interesante. Putin exasperata, putin disperata, chemi din nou „ajutoarele” cele spaimoase.

Solutii de mamica pregatita

  • Mai degraba explica-i ce i se poate intampla in locul acela. Daca nici asa nu tine, lasa-l, evident atent supravegheat, sa vada ce si cum in locurile pe care tu le consideri periculoase. Tot ce e interzis e mult mai atractiv!
  • Vrea sa mai stea la leagane si deja s-a innoptat demult. Nu-l lua brusc de acolo cand joaca e in toi. Explica-i, cu cel putin o jumatate de ora mai devreme, ca trebuie sa se pregateasca de mers acasa. Si reaminteste-i, cu calm, din cand in cand. Ca sa fie pregatit. Si fa in asa fel ca acasa sa-l astepte o surpriza placuta: un joc nou, o prajiturica, o poveste mai frumoasa decat ce a de-aseara. Ai sa vezi ca, in timp, se va obisnui sa spuna singur ca e timpul!
  • Daca e mai mititel, ia-l pe canapea sau in fotoliu si povestiti amandoi o vreme, pana se mai linisteste. Daca e mai maricel, da-i o carte cu poze care-i plac sau povesti noi si lasa-l inca putin singur, cu lumina aprinsa.

In this article

Join the Conversation