Nu mi-e frica de bau bau

1536 0

Pe la un an, cand apare nevoia de independenta si control asupra lucrurilor din jur, apar mai multe frici. Zgomotul pe care-l face sistemul de tragere a apei la toaleta, tunetele, animalele sunt motive de spaima pentru cel mic.

Frica de intuneric

Nici intunericul nu este un prieten al lui, iar daca ii pomenesti de „bau-bau“ – atunci poti sa fii sigura ca ai reusit sa-l sperii de-a binelea. Pentru tine sunt frici banale, dar importanta nu e cauza lor, ci impactul asupra copilului, impact care nu trebuie banalizat. Nu e bine sa reactionezi nici exagerat, supraprotejandu-l, dar nici sa-i ignori frica, fiindca il lasi prada angoaselor. De pilda, daca ii este frica de intuneric, va incepe sa planga si tu, nestiind cum sa-l linistesti, il iei in pat cu tine.

In timp, copilul va plange ca sa fie primit in patul vostru, iar voi, parintii, va veti certa din cauza asta, il veti certa si pe cel mic, care nu va mai indrazni sa planga si-si va refula fricile. Nu-l vei ajuta deloc daca-i vei spune: „N-are de ce sa-ti fie frica de intuneric!“. Cel mai bine este sa eviti ca acest subiect – frica de intuneric – sa devina subiectul central al familiei si incurajeaza-l in activitatile pe care le face bine: ca a mancat toata supa, ca a inceput sa faca la olita… Arata-i ca-l iubesti, ca interesul pe care i-l acorzi nu e legat numai si numai de fricile lui.

Asculta melodia "Nu mi-e frica de bau bau"

 

Ce faci daca se teme de…

…monstri Ramai cu el seara, un timp, si asigura-l ca dupa ce adoarme o sa treci sa vezi daca e totul in regula. Poti lasa usa deschisa sau o veioza aprinsa (strategii valabile si in cazul in care se teme de intuneric). Poti sa-i lasi langa patut – bineinteles, daca e mai maricel – o sabie din plastic, cu care sa infrunte monstrii, daca apare vreunul. Impreuna puteti inspecta camera, ca sa va asigurati ca nu este nici un monstru sub pat si ca locul e sigur.

..intuneric: Frica de intuneric se manifesta frecvent intre 2 si 5 ani, cand copilului ii este imposibil sa controleze ce il inconjoara in intuneric. Se simte dezorientat, amenintat de monstri, nu-si gaseste jucaria cu care doarme, asa ca plange cand se trezeste noaptea. Daca ii este frica de intuneric, du-te la el in camera, aprinde lumina, gaseste-i ursuletul cu care doarme, fa-l sa se simta in siguranta. Intreaba-l cum il poti ajuta, dovedindu-i astfel ca ii esti aliat. Poti lasa lumina aprinsa pe hol sau o veioza in camera lui. In timpul zilei invita-l sa-ti vorbeasca despre fricile care-l incearca. Arata-i ca-i intelegi frica, dar fara sa-i spui: „O, si mie mi-era frica de intuneric cand eram mica!“. Daca-i spui astfel nu vei face decat sa-i intaresti frica. Impartaseste-i o frica din copilaria ta, dar pe care el nu o are. Si adu-i aminte de un moment pe care l-a depasit cu bine, de pilda ca a dormit la bunica, intr-o alta casa – un adevarat triumf, nu?

…apa E vacanta si abia asteptati sa mergeti la mare. Dar, odata ajunsi acolo, constati ca marea il inspaimanta si ca tipa ca din gura de sarpe cand, tinandu-l de mana, incerci sa intri cu el in apa. Nu-l forta sa intre in apa pentru ca il vei speria si mai mult. Iata cum inlaturi frica de apa: obisnuieste-l treptat cu apa marii: jucati-va pe mal, cu lopetelele, cu mingea, umpleti galetusa cu apa, goliti-o impreuna in mare, pune-i apa in piscina gonflabila si lasa-l sa se balaceasca in ea sau intr-o „piscina“ improvizata in nisip. Intreaba-l daca nu cumva apa e rece sau daca simte ca-l „strange“ pielea, din cauza sarii, ceea ce-i poate da un sentiment de disconfort, mai ales ca nu stie motivul acestui disconfort. In acest caz este bine sa ai la indemana o sticla cu apa dulce, ca sa poti indeparta stratul fin de sare. Incet, incet, prin joc si voie buna, copilul va descoperi lumea marii si va intra in apa, cu incredere si bucurie, lasandu-si fricile pe mal.

…animale E normal ca unui copil sa-i fie frica de un caine cat el de mare si care-l mai si latra. E o frica indusa si de nelinistea parintilor cand il vad apropiindu-se de un animal, o neliniste normala uneori, caci copilul, din cauza lipsei de experienta si lipsei sentimentului pericolului poate provoca animalul, acesta putand reactiona in mod periculos. De cele mai multe ori insa copilului ii este teama in mod nejustificat de un animal, iar atitudinea ta ii poate mari sentimentul de frica. De-i vei spune: „Daca nu faci asta o sa te dau catelului sa te pape“, atunci sa nu te mire ca la vederea cainelui va incepe sa tremure si sa tipe. Cand ii este frica, amenintarile, ridiculizarile, cearta nu au nici un efect pozitiv. Copilul trebuie sa stie ca poate conta pe intelegerea ta, iar tu, pentru a-l elibera de frica, ar fi bine sa-i spui povesti cu catei care fac fapte bune, devin eroi, sa-i arati animalele in carti, apoi sa observati de departe cum alti copii se joaca impreuna cu acel catel. Nu-l forta sa se duca spre animal si sau, mai rau, sa-i iei manuta si sa-l obligi sa mangaie catelul, ca sa-i demonstrezi ca nu are motiv de frica. Treptat, frica va disparea daca nu e provocata de o agresiune.

Absenta fricilor, intre 2 si 5 ani, poate avea o semnificatie patologica: copiilor cu retard mental, de pilda, nu le este frica!

In this article

Join the Conversation