Oare ce vrea bebe sa ne spuna?

1475 0

Asta-i tare! N-o stiam…

Cand copilul iti zambeste „cu toti dintii”, chiar si cu cei pe care nu-i are inca, inseamna ca este fericit. Bucuria i se citeste in ochi, iar daca tot mai ai vreo indoiala, ti-o spulbera cu un dos de palma: copilul fericit isi agita viguros manutele si piciorusele. Primul zambet adevarat este oferit dupa 5-6 saptamani de viata, intotdeauna ca raspuns la mangaierea cuiva drag.

Sunt terminat. Slujba asta m-a rupt in bucati!

Ochii pe jumatate inchisi, plus o gura cat o sura – iata semne pe care le vedeti si la colegi, dupa sedinta. E timpul pentru un pui de somn.

Se putea si mai rau. De fapt sunt multumit

Un zambet usor, din coltul gurii, si relaxarea musculaturii faciale ne arata ca personajul e calm, bine dispus. Pentru scurta vreme a renuntat sa se mai agite ca o morisca. Momentele de impacare cu lumea si cu sine nu sunt greu de plasat in timp: dupa incasarea unei prime sau dupa o cina romantica in doi. Pardon, dupa baita sau dupa un biberon cu lapte.

Buza inferioara tremura, ochii s-au innegurat, lacrimile sunt gata sa tasneasca. Am vazut poza de sute de ori si e normal sa fie asa: pentru un bebelus, plansul este cel mai eficient mijloc de semnalizare. Ia-ma in seama acum, pare sa zica, fie ca este suparat, flamand, obosit sau inspaimantat.

Uff, ce m-ai speriat!

Cu ochii mari si gura cascata ne priveste un copil pe care l-a surprins ceva, sau care nu e sigur pe ceea ce se intampla. In jur de 6 saptamani, pediatrii verifica reflexul Moro, o reactie fiziologica aparuta ca raspuns la un zgomot sau la o miscare brusca. Acest soc moderat determina copilul sa-si deschida bratele si sa-si arcuiasca spatele, un reflex arhaic preluat de la… maimute.

E groasa. Nu-mi miroase-a bine!

Bebelusii au o mimica mai saraca decat copiii mai mari. De asemenea, sunt mai spontani, incapabili sa-si ascunda sentimentele. Ei n-au invatat sa-si coordoneze miscarile, astfel incat sa poata adopta o atitudine sau alta. Acest copil arata speriat: ochii sunt mariti de groaza, buzele stranse, corpul crispat. Probabil s-a intamplat ceva cumplit: mama a disparut pentru o clipa din raza lui vizuala!

In this article

Join the Conversation