Obisnuieste-l sa pape singur

8189 0

Unii copii se hranesc bine cu lingurita inaintea varstei de 1 an. La o alta extrema sunt copiii parintilor excesiv de protectori, care sunt gata sa jure ca prichindeii lor de 2 ani nu se pot hrani singuri. Insa acesti parinti uita sa le ofere copiilor sansa sa invete sa pape singuri.

Majoritatea bebelusilor dovedesc ca au ambitia de a reusi sa manevreze lingurita pana la 9 sau 12 luni, iar daca au ocazia sa exerseze, multi dintre ei se pot descurca destul de bine fara niciun ajutor atunci cand ajung la varsta de 15 luni.

Bebelusii se pregatesc pentru mancatul cu lingurita inca de la varsta de 6 luni., cand isi tin singuri felia de paine si mananca cu degetele anumite alimente. In jurul varstei de 9 luni, cand primesc alimente sub forma unor bucatele mici, ei doresc sa ia fiecare bucatica in mana si sa o bage in gura.

Bebelusii carora nu li s-a permis niciodata sa se hraneasca singuri cu degetele, ar putea sa inceapa sa se hraneasca singuri cu lingurita ceva mai tarziu decat in mod normal.

Majoritatea bebelusilor, atunci cand simt nevoia, incearca sa ia lingurita din mana parintelui. Sa nu considerati ca acest gest este o dorinta a copilului de a se juca; dati-i lingurita si dupa aceea luati-va alta. Bebelusul va descoperi in curand ca a se hrani singur este mult mai complicat decat obtinerea linguritei.

Ar putea sa treaca saptamani inainte ca el sa invete cum sa ia mancarea cu lingurita si alte cateva saptamani inainte de a invata sa nu o rasuceasca (pierzand astfel mancarea din ea) in timp ce o duce de la farfurie la gura.

Atunci cand bebelusii se plictisesc de incercarile de a manca si in loc de aceasta incep sa amestece sau sa arunce mancarea, este momentul sa luati mancarica d ela masa, lasand poate doar cateva bucatele de paine si carne cu care sa experimenteze.

Ciar si atunci cand incearca sa se hraneasca serios, micutii fac multa mizerie din greseala. Insa cu aceasta situatie va trebui sa va impacati. Daca va faceti griji din cauza covorului, puneti o folie de plastic sub scaunul copilului. Lingurile mai largi si putin adanci, insa scurte si curbate, sunt cele mai bune.

Trucuri ca sa manace singur

  • Cand copilul de un an se poate hrani singur, lasati-l sa preia complet controlul. Nu este suficient sa lasati bebelusul sa ia lingurita si sa aiba posibilitatea sa o foloseasca; trebuie sa-i oferiti treptat din ce in ce mai multe motive pentru a o folosi. La inceput incearca deoarece doreste sa faca lucrurile singur. Insa dupa ce observa cat de complicat este, ar putea sa renunte la aceasta activitate cand continuati sa ii dati imediat mancare.
  • De aceea, atunci cand incepe sa fie capabil sa puna lingura in gura ar trebui sa il lasati singur timp de cateva minute la inceputul mesei (cand ii este cel mai foame), numai el si cu mancarea. In aceasta situatie foamea in va face sa treaca la actiune. Cu cat reuseste mai bine sa se hraneasca singur, cu atat mai mult timp ar trebui lasat sa faca acest lucru.
  • Cand copilul poate sa manance toata mancarea din farfurie in 10 minute este momentul sa il lasati singur. Acesta este momentul cand majoritatea parintilor gresesc. Ei spun: „Acum poate sa manance singur cereale si fructe, insa tot trebuie sa ii dau de mancare legume si cartofi”.Aceasta atitudine este riscanta.
  • Cand copilul se poate descurca cu un aliment, atunci are suficienta indemanare pentru a se descurca si cu altele. Daca incepetti sa-i dati de mancare alimentele fata de care nu manifesta interesul de a le manca singur, veti crea o diferenta din ce in ce mai mare intre alimentele pe care el le doreste si alimentele pe care dumneavoastra doriti ca el sa le manance. Pe termen lung, acest lucru va conduce la scaderea apetitului sau fata de alimentele pe care le preferati dumneavoastra.

In this article

Join the Conversation