Ochelarii de soare la copii

2114 0

 Afla cum sa protejezi ochii copilului tau de efectele negative ale soarelui, dar si de pericolul purtarii unor lentile de ochelari de soare nepotrivite.

Ochelari de soare buni, ochelari de soare rai

Ochelarii cu lentile inchise la culoare reusesc sa absoarba cea mai mare parte din radiatia ultravioleta, iar lentilele care au straturi antireflex protejeaza si mai bine ochii. S-a observat insa ca unii ochelari de soare, mai ales cei cu lentile colorate purtati de copii in joaca, determina leziuni oculare. De ce se intampla acest lucru?

Sub lentilele colorate, pupila se dilatata, pentru a primi mai multa lumina. Daca razele ultravioletele nu sunt filtrate eficient, produc efecte mai daunatoare decat in absenta ochelarilor. Iata de ce este important sa consulti un oftalmolog atunci cand doresti sa alegi ochelarii de soare ai micutului tau.

Protectie maxima

Culoarea lentilelor pe care o au ochelari de soare este prea importanta pentru a fi aleasa in functie de gustul personal. Medicii spun ca lentilele gri absorb radiatiile nocive ultraviolete in proportie de pana la 98%, dar si o buna parte din cele infrarosii. In plus, ele nu distorsioneaza culorile spectrului vizibil. Lentilele maro absorb si ele radiatiile aproape la fel de eficient ca cele gri, dar deformeaza transmiterea culorilor, in special in zona de albastru.

Protectia maxima a ochiului este data insa de lentila heliomata (fotocromica) si de lentila antireflex, ambele recomandate de oftalmologi. Acum exista lentile din plastic, la fel de bune ca cele din sticla, potrivite pentru copii din doua motive: sunt mai usoare si mai rezistente la socuri sau zgarieturi.

Inainte de a cumpara…

  • Cere sfatul medicului! Oftalmologul iti va spune care sunt ochelarii de soare potriviti pentru copilul tau.
  • Citeste eticheta! Pe ea trebuie sa scrie in ce masura ochelarii protejeaza impotriva radiatiilor ultraviolete si infrarosii (lentilele trebuie sa absoarba 98-99% din radiatiile ultraviolete)
  • Probeaza ochelarii de soare! E indicat sa fie potriviti ca forma pentru fata copilului si usor de purtat.
  • Alege calitatea! Desi mai scumpe, lentilele heliomate si antireflex ofera cea mai buna protectie.

 

In this article

Join the Conversation