Ochii bebelusului la control!

2331 0

Astfel, el poate detecta orice anomalie sau il poate trimite pe micul pacient la un specialist. Pentru o mai buna informare pe aceasta tema, te ajutam cu cateva raspunsuri importante:

Daca ambii parinti sufera de probleme oftalmologice, este obligatoriu ca si cel mic sa le mosteneasca?

De obicei, un copil ai carui parinti poarta ochelari va avea intr-o mai mica sau mai mare masura probleme oftalmologice. Doar un consult de specialitate si evolutia in timp pot da un verdict.

Cum poate decurge controlul ochilor bebelusului (tinand cont ca este atat de mic?)

Testele uzuale includ:

  • capacitatea de a fixa obiecte – i se va plimba prin fata ochilor un obiect pentru a observa daca ochii il pot urmari;
  • verificarea globului ocular, a irisului si a interiorului pleoapelor, pentru a exclude orice posibila infectie;
  • coordonarea muschilor oculari – obiecte interesante sunt plimbate prin fata ochisorilor pentru a se testa capacitatea de a vedea clar la distanta sau aproape;
  • raspunsul la lumina – cu ajutorul unui fascicul luminos se va urmari daca pupila se micsoreaza rapid.

Ce se intampla daca un copil foarte mititel caruia i s-au prescris ochelari nu ii poarta?

Consecintele depind de motivul care l-a determinat pe medic sa ii prescrie. De exemplu, un prichindel care ar trebui sa-i poarte pentru a corecta strabismul sau ambliopia („ochiul lenes“) ar trebui sa stea cu ei pe nas in toata perioada lui de veghe. Unul care are de corectat o miopie usoara ii va folosi doar in timpul orelor de curs.

Bebe are voie sa poarte ochelari de soare?

Categoric, da! Razele ultraviolete sunt la fel de periculoase pentru ochii bebelusului ca si in cazul unui adult. Atentie! Nu cumparati ochelari ieftini, care pot face mai mult rau decat bine. Tot medicul specialist va trebui sa faca recomandarea. 

Ce probleme de vedere pot corecta ochelarii?

Purtarea ochelarilor este recomandata pentru corectarea erorilor de refractie (la un ochi sau la ambii) ori pentru a ajuta copilul sa vada bine fara a fi nevoit sa focuseze prea tare (astfel incat sa apara strabismul).
 

In this article

Join the Conversation