Ora de iarna 2014. Afla cand se trece la ora de iarna

371 0

Trecerea la ora de iarnă 2014 se face în ultima duminică din luna octombrie, anul acesta fiind vorba de data de 26 octombrie, ora 4:00 dimineaţa. Ceasurile vor fi date înapoi o oră, ora 4:00 dimineaţa devenind ora 03:00.

În această duminică, vei dormi cu o oră mai mult, deoarece această zi va avea 25 de ore – ora 4:00 repetându-se după ce ora a fost dată înapoi.

Ora de iarnă 2014 şi ritmul circadian

Ceasul nostru intern, situat in creier, are grijă să păstreze sincronizarea între variaţiile ritmice ale funcţiilor corpului (cum ar fi producerea de hormoni, temperatura şi funcţia digestivă etc). De asemenea, semnalează când suntem în stare de alertă sau somnoroşi (şi predispuşi să facem greşeli dacă nu ne culcăm).

Acest proces, numit ritm circadian – denumire care vine de la "circa" (aproximativ) şi "dian" (o zi) – sau ritm biologic, reprezintă un răspuns al organismului la alternanţa lumină – întuneric din natură şi se referă la ciclul de 24 de ore care are loc la nivel psihic, fizic şi comportamental.

Ceasul intern (sau ceasul biologic) care controlează ritmul biologic îşi păstrează propriul timp, prin urmare, când se trece la ora de iarnă sau de vară, ritmul nostru circadian de somn/ alertă este desincronizat cu o oră.

Săptămâna viitoare, când se trece la ora de iarnă 2014, şi dai ceasul înapoi cu o oră, este foarte probabil să simţi că îţi este somn cu o oră mai devreme şi să te trezeşti mai devreme decât de obicei. În general, schimbarea orei şi desincronizarea pe care o aduce trecerea la ora de iarnă nu pune probleme organismului, deoarece ritmul biologic are capacitatea de adaptare – importantă în schimbările de oră, de fus orar.

Ştiai că…

… nou-născuţii au probleme legate de somn şi se trezesc frecvent noaptea (contrar obiceiului adulţilor) din cauza lipsei de maturitate a ritmului circadian?

 

In this article

Join the Conversation