Otita

726 0

Nu inseamna neaparat sa-i curga puroiul din urechiusa. Exista doar o inflamatie la nivelul urechii, care apare foarte frecvent in infectiile de cai respiratorii.

Un factor favorizant este, de multe ori, alimentatia sugarului cu biberonul culcat pe spate si nu asa cum este corect, la 40-45 de grade. In cazul unui gat bolnav, mancarea poate sa ajunga in urechiusa si sa o contamineze cu microbi.

O alta eroare este si suflatul nasukui cu ambele nari deodata. Mucisorii pot sa ajunga pana in ureche si s-o contamineze. Cum e corect: suflam o nara si o apasam pe cealalta, pentru ca secretiile sa n-o ia in sens invers.

In cazul unei infectii respiratorii, sugarul va avea febra, va fi foarte agitat (pentru ca il doare), va refuza sa suga sau sa manace si poate avea chiar si un pic de diaree. Acestea sunt semnele „clasice” in orice infectie la sugar.

Daca e mai marisor si il doare urechea, se tine de ea, tipa si se trage de urechiusa (daca nu stie sa vorbeasca), nu mai aude bine. Unii copilasi chiar cand dorm tin o pernuta pe urechea dureroasa. La un moment dat, apare chiar si o secretie purulenta.

Tratamentul de acasa

  • Poti sa-i calmezi durerea cu caldura locala – un scutecel incalzit (dar nu-l pui direct pe piele) sau, eventual, paracetamol, ibuprofen – ceva ce ai in permanenta in casa (la recomandarea medicului) pentru situatiile de urgenta.
  • Nu ai voie sa pui niciun fel de solutii in urechea pacientului, pana nu este consultat de un medic.
  • Tratamentul i-l face doar medicul si de cele mai multe ori in spital.

In this article

Join the Conversation