(P) Calitatea apei pentru bebelusi

1652 0

Organizatia Mondiala a Sanatatii promoveaza alaptarea la san ca pe cea mai importanta masura de preventie a tulburarilor digestive la bebelusi, afectiuni ce conduc la peste 2 milioane de decese de nou nascuti pe an si lasa multe alte milioane de copii cu retard mintal si fizic, cu greutate anormala si cu imunitate scazuta. 

In cazul in care bebelusul este alaptat exclusiv la san, nu exista nevoia hidratarii suplimentare cu apa, ceai sau alte lichide. Insa, daca alaptarea la san nu este posibila, formula de lapte recomandata de medicul pediatru este cea mai buna solutie de hranire a acestuia. Astfel, de o importanta cardinala este calitatea si compozitia apei cu care se prepara formula de lapte.
 
Atat pentru bebelusii alaptati la san, cat si pentru cei hraniti cu formula de lapte, in perioada diversificarii alimentatiei este necesara o atentie sporita la alegerea apei de gatire a supelor, piureurilor si a altor alimente recomandate acestora. In plus, odata cu inceperea diversificarii, bebelusul reduce consumul de lapte si este necesara introducerea apei în meniu.
 
Apa este deci si substanta primordiala din majoritatea alimentelor si de la paharul cu apa necesar hidratarii si pana la apa folosita la gatit, nevoia de apa curata este imperioasa. Avand cea mai mare pondere in corpul uman, apa este indispensabila tuturor, cu atat mai mult copiilor aflaţi in plin proces de crestere. Apa de buna calitate are un rol important in hidratarea copilului (in special cand copilul are diaree, febra si este canicula), asimilarea calciului in organism si stimularea proceselor de detoxifiere ale organismului.
 

Incarcatura cu minerale a apei folosita in alimentatia bebelusului este unul din criteriile esentiale de alegere a acesteia.
Este bine cunoscut faptul ca organismul noului nascut nu poate suporta o incarcatura excesiva de minerale. Asadar, trebuie folosita o apa care are un continut scazut de minerale (< 120 mg/L), pentru a proteja organismul copilului de incarcarea excesiva cu minerale. Este cunoscut faptul ca organismul bebelusilor cu varsta pana la 1 an nu poate prelucra sodiul, fiind extrem de important ca hrana lor sa fie preparata cu o apa cu un continut redus de sodiu.
 

Apa oligominerală naturală plată Aquatique indeplineste criteriile de compozitie si puritate pentru a putea fi consumată de bebelusi si copii, fiind o apa cu un grad foarte scazut de mineralizare (87 mg/L) si cu un continut extrem de scazut in sodiu (1 mg/L).
Ca o confirmare a proprietatilor sale benefice pentru bebelusi, in urma efectuarii unui studiu clinic, Institutulde Ocrotire a Mamei şi Copilului „Alfred Rusescu” atesta faptul ca apa minerală naturală Aquatique corespunde criteriilor indicate pentru prepararea alimentelor destinate sugarului. De asemenea, şi Societatea Română de Pediatrie confirma faptul ca apa oligominerală Aquatique poate fi folosita ca atare sau pentru pregatirea hranei bebelusilor si copiilor.
 

Lector univ. dr. Lygia Alexandrescu, specialist in nutritie

 

 

In this article

Join the Conversation