(P) Campania „Bun venit pe lume“

478 0

Deşi mai are doi copii şi o situaţie materială precară, Anca nu s-a îndurat să renunţe la ultima sarcină şi a adus pe lume o fetiţă. Condiţiile de viaţă, igiena deficitară şi absenţa unei monitorizări medicale constante au determinat naşterea prematură, la doar 27 de săptămâni, a fetiţei şi o greutate a acesteia de doar 900 de grame.

Pentru micuţa Maria era mult prea devreme să se nască, astfel că viaţa ei depindea de un incubator performant care să îi ofere condiţiile vitale pentru o dezvoltare normală, compatibilă cu viaţa. Mama, îndrăgostită de ghemotocul de viaţă, a ales să vegheze zilnic, cu speranţa în suflet, lupta micuţei pentru viaţă şi fiecare zi scursă este pentru ele o victorie.
 
Anca ştie că este o perioadă dificilă, dar este convinsă că personalul medical şi incubatorul donat de Organizaţia Salvaţi Copiii îi ajută fetiţa să se apropie gram cu gram de momentul când vor putea merge acasă. „Am crezut că am să o pierd pe Maria, dar acum văd cum zi de zi câştigă în greutate şi este o luptătoare.”
 
Aceasta este una dintre poveştile minunate ale micuţilor luptători veniţi pe lume înainte de termen. Maria este unul din beneficiarii campaniei lansate dde Salvati Copiii anul trecut “Bun venit pe lume”. Anul trecut, Salvaţi Copiii a dotat 15 maternităţi cu incubatoare performante, atât de necesare pentru a salva vieţi.
 
Şi anul acesta Salvaţi Copiii lansează campania de strângere de fonduri “Bun venit pe lume” pentru dotarea cu incubatoare a 25 de maternităţi din România pentru a ajuta astfel la prevenirea mortalităţii infantile şi pentru a sprijini gravidele şi mamele din 15 comunităţi să aducă pe lume copii sănătoşi şi să le ajute la creşterea copiilor lor.
 
Campania se derulează în perioada 19 octombrie – 15 ianuarie, iar donaţiile pot fi făcute prin SMS la 8833 (2 euro) sau pe www.salvaticopiii.ro.
Fondurile obţinute prin această campanie vor fi folosite de către Salvaţi Copiii pentru dotarea cu incubatoare a 25 de maternităţi din oraşele: Piteşti, Bacău, Braşov, 3 maternităţi în Bucureşti, Buzău, Reşiţa, Caransebeş, Constanţa, Craiova, Segarcea, Petroşani, 2 maternităţi în Iaşi, Târgu-Mureş, Roman, Ploieşti, Sibiu, Suceava, Vatra Dornei, 2 maternităţi în Timişoara, Vaslui şi Focşani. 
 
Deşi rata mortalităţii infantile din România a scăzut semnificativ în perioada 1990-2012, atât ca procent, cât şi ca cifre absolute, 8471 decese în 1990, 2250 în 2009 şi, respectiv, 1812 în 2012, România se menţine pe primul loc în Uniunea Europeană, cu o rată a mortalităţii infantile de 9 la 1000 de copii născuţi vii în 2012 (conform Institutului Naţional de Statistică). La nivel mondial, un copil moare la fiecare patru secunde. La noi în ţară un copil mai mic de un an moare la fiecare 5 ore, iar cauza principală a mortalităţii infantile o reprezintă naşterile premature. Mortalitatea, precum şi speranţa de viaţa reflectă nivelul de trai şi de educaţie al unei populaţii, accesul la servicii medicale, progresul medicinei şi al sănătăţii publice. 
 
O treime dintre aceste decese pot fi prevenite prin dezvoltarea de programe suport pentru mame şi copii şi prin dotarea cu echipamente medicale performante a maternităţilor şi secţiilor de nou-născuţi.  
 

In this article

Join the Conversation