(P) Consecinţele mesajelor violente asupra copiilor

401 0

Agresivitatea verbală ne urmăreşte pe fiecare dintre noi la tot pasul: la televizor, în mediul online, în cercul de prieteni, dar mai ales pe stradă. Însă, copiii sunt primii afectaţi şi au cel mai mult de suferit datorită sensibilităţii specifice vârstei. 

În urma unui studiu demarat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, în 2010, în mediul şcolar din România, peste jumătate dintre copiii şi tinerii intervievaţi au fost implicaţi într-un caz de violenţă verbală, iar locul unde acesta s-a desfăşurat fiind, în ordinea indicării: pe stradă, în cartierul în care locuiesc, la şcoală şi pe stradă, în alt cartier decât cel în care locuiesc. 
 
Uneori simţim nevoia să controlăm curiozitatea copiilor prin mijloacele pe care le avem la îndemână: le limităm accesul la televizor sau la calculator, selectăm, pe cât se poate, grădiniţa, şcoala, prietenii, activităţile din timpul lor liber. Însă străzile, locurile pe care copiii le văd în fiecare zi, nu avem cum să le contrălăm. Mesajele de pe pereţi, de pe garduri sau uşi, nu pot fi înlăturate din faţa lor. Oricât de mult ne-am dori, nu putem face străzile să tacă. Mesaje agresive şi discriminatorii, cuvinte vulgare apar peste noapte, iar  copiii le văd, le învaţă şi este posibil sa ajung să le folosească, în viitor. 
 
Consecinţele mesajelor violente pot fi extrem de grave asupra copiilor, avertizează specialiştii, mergând de la depresie clinică şi boli asociate cu stresul, până la probleme de comportament, agresivitate fizică sau vulgară în relaţia cu ceilalţi.  Violenţa cuvintelor îi afectează “tăcut” pe cei mici, consecinţele acestora fiind transmise mai departe de la o generaţie la alta, iar multe dintre acestea pot să scadă dramatic calitatea vieţii.  Astfel, misiunea şi responsabilitatea noastră în faţa generaţiilor generaţiile viitoare este să îi ferim de periocolele pe care agresivitatea verbală le are asupra lor. 
 
Pentru a limita expunerea celor mici la agresivitate, pentru a-I feri de interacţiunea cu mesajele vulgare şi discriminatorii din faţa blocului, de pe peretele din curtea şcolii, de pe gardurile parcului preferat, Cif, un produs de curăţenie cu o istorie de peste 16 ani în România, pregăteste una dintre cele mai curajoase iniţiative din ţara noastră. 
 
Vă invităm să urmăriti un scurt documentar despre griji părinteşti şi nevoia unui viitor mai curat.
 

In this article

Join the Conversation