(P) Cum să cumperi o saltea de pat

2571 0

Având în vedere faptul că ne petrecem aproximativ o treime din viată în pat, alegerea saltelei potrivite este incredibil de importantă. Mai mult ca oricând, piaţa este inundată cu opţiuni concurente, fiindu-ne tot mai dificil să identificăm produsele adecvate. Inainte de a cumpara o saltea, este extrem de important să te pui la curent cu toate informaţiile necesare şi să te familiarizezi cu elementele de bază ale saltelelor. După ce vei citi acest ghid, vei şti cum să găseşti salteaua cea mai potrivită pentru tine.

În ceea ce priveşte construcţia saltelelor, s-au înregistrat îmbunătăţiri semnificative în ultimii zece ani. Atâta vreme cât nu cauţi cele mai ieftine variante de saltele de pe piaţă, durabilitatea nu ar trebui să fie, în mod semnificativ, diferită între mărci şi modele. Atributele majore pe care trebuie să le iei în considerare sunt fermitatea şi construcţia saltelei.

Fermitatea – Testează salteaua pentru a te asigura că te simţi confortabil pe ea. De asemenea, asigura-te că fermitatea este aceeaşi pe toată suprafaţa saltelei.

Construcţia – Află cât mai multe informaţii despre modul în care a fost construită salteaua. Saltelele mai scumpe au, de obicei, tesatură din damasc, umplutură mai groasă şi un număr mai mare de bobine. Numărul şi configuraţia bobinelor par a avea un efect redus asupra durabilităţii. Preţul saltelelor este dat de umplutură, nu de bobine. Prin urmare, atunci când cumperi o saltea, caută-le pe cele mai groase şi care au o umplutură de calitate superioară.

Tipuri de saltele:

În anii trecuţi, saltelele cu arcuri erau cam singurele tipuri de saltele considerate a fi de calitate. Chiar şi în ziua de azi, mulţi oameni egalează numărul de bobine dintr-o saltea cu calitatea sa de ansamblu, dar numărul de bobine nu este, de fapt, modalitatea corectă sau fiabilă de evaluare a confortului şi a suportului pe care o saltea le oferă. Industria de saltele din spumă a crescut foarte mult în ultimii 15 ani, Mulţi oameni considerând aceste produse a fi superioare modelelor cu bobine, în toate privintele. Acest lucru nu este adevarat. În realitate, saltelele cu arcuri funcţionează perfect pentru unii oameni, în timp ce modelele din spumă sunt benefice pentru alţii.

poza-saltele-2

Iată câteva puncte-cheie pe care să le iei în considerare cu privire la aceste doua opţiuni de saltele:

Saltelele cu arcuri – Sunt formate din arcuri sau bobine, care sunt acoperite cu fibre, spumă şi alte materiale. Cele mai ieftine modele de astfel de saltele au bobinele grupate împreună, iar cele mai scumpe au bobinele ambalate individual. Cea din urma varianta este, desigur, de preferat, deoarece oferă mai mult sprijin, o mai bună reducere a presiunii, transferă mai puţină mişcare şi conturează mai bine corpul în timpul somnului. Aşa cum am menţionat anterior, numărul de bobine nu este asa de important. Ceea ce contează cu adevarat este proiectarea în sine a bobinelor şi gabaritul lor, sau grosimea.

Saltelele din spumă – sau saltele fara arcuri aşa cum se mai numesc acestea, sunt dominate în special de cele din spumă de memorie şi cele din spuma de latex. Primul este un tip de spumă cu răspuns lent, care nu pune deloc presiune suplimentară asupra corpului. De regulă, este temperat cu gel pentru a îndeparta supraîncălzirea. Spuma de latex, pe de altă parte, tinde să fie mai durabilă, are o susţinere mai bună şi are o temperatură mai neutră.

Atribute de care să ţii cont când cumperi o saltea – Fie că te-ai hotărât să achiziţionezi o saltea din spumă sau o saltea cu arcuri, ar fi bine să iei în considerare cu atenţie următoarele atribute:

Preţul – Când vine vorba de saltele, cele mai scumpe nu sunt neaparat cele mai bune. De fapt, specialiştii de la Consumer Reports remarcă faptul că o saltea de 540 de dolari are o calitate asemanatoare cu cea a unui model de 5000 de dolari, calitatea materialelor dictând, în mare măsură, diferenţele imense de preţ. Într-adevăr, cei de la Consumer Reports au precizat că la cei 540 de dolari se pot găsi cu uşurinţă şi modele foarte proaste de saltele.

Dimensiunea – Căutarea saltelei potrivite este mai uşoară atunci când ştii ce dimensiune funcţionează cel mai bine pentru tine. În cazul în care ai un partener cu care dormi în acelaşi pat, este recomandat să îţi iei o saltea king size (180 cm x 200 cm) sau queen size (160 cm x 200 cm). Dacă dormi singur, atunci ai opţiunile următoare: saltea pentru paturi înguste (80 cm x 200 cm), saltea single de dimensiuni standard (90 cm x 200 cm) sau chiar saltea de dimensiuni mai mari, precum120 cm x 200 cm, 140 cm x 200 cm sau 160 cm x 200 cm.

Suportul – Salteaua potrivită va contracara cu uşurinţa greutatea ta pentru a-ţi menţine corpul într-o aliniere corectă în timp ce dormi. Fermitatea excesivă nu este neaparat răspunsul cel mai bun, deoarece corpul nu are o linie dreaptă, iar salteaua trebuie să aibă suficientă capabilitate încât să se potrivească contururilor şi curbelor.

Confortul – Când vorbim despre confort şi saltele, vorbim de fapt despre decompresiune. Nicio zonă a corpului nu ar trebui să fie supusă unei presiuni excesive în timp ce dormi. În caz contrar, te vei trezi in mod frecvent in timpul noptii şi vei fi în imposibilitatea de a-ţi menţine un somn profund şi liniştit.

In this article