(P) Imunizarea fata de bolile copilariei – beneficii si riscuri

1310 0

Imunizarea reprezinta procedeul natural sau artificial de stimulare a sistemului imunitar al organismului pentru a lupta impotriva agentilor patogeni. Imunizarea este un mijloc foarte eficient de prevenire a imbolnavirilor, in mod deosebit a bolilor copilariei. Pe de o parte, exista metode de imunizare naturala: alaptarea, diversificarea si alimentatia sanatoasa; iar pe de alta parte, exista tratamentul imunologic prin vaccinare.

Colostrul, „primul vaccin” din viata copilului

Alaptarea este deosebit de importanta pentru imunitatea copilului, iar ea trebuie sa inceapa cat mai repede dupa nastere. Colostrul – laptele secretat in primele 24 de ore dupa nastere – reprezinta „primul vaccin” din viata copilului. Acest lapte este foarte bogat in anticorpi, celule si proteine bioactive implicate in apararea impotriva infectiilor si alergiilor. Ulterior, prin continuarea alaptarii exclusive in primele 6 luni, se transmit de la mama anticorpi ce-l vor proteja pe micut impotriva multor boli infectioase.

Odata cu inceperea diversificarii alimentatiei, copilul este bine sa primeasca in mod echilibrat toti nutrientii de care are nevoie pentru o crestere sanatoasa. Vitaminele si mineralele din hrana il vor ajuta inclusiv sa faca fata agentilor patogeni din mediul inconjurator.

Chiar daca vei continua alaptarea pana la varsta de 1 an sau chiar 2 ani, asa cum recomanda medicii, anticorpii din laptele matern se diminueaza si copilul devine vulnerabil. Pentru a preveni eventualele boli infectioase grave, se recomanda vaccinarea copilului.

Cand si de ce vaccinam copilul?

Prin vaccinare pot fi prevenite boli ca poliomielita, tusea convulsiva, difteria, tetanosul, hepatita B, rujeola, rubeola, oreionul, varicela, pneumonia pneumococica. In Romania, vaccinurile contra acestor boli sunt prevazute in schema gratuita de imunizare, cu exceptia vaccinului impotriva varicelei, care este optional.

Iata cateva informatii despre principalele boli ale copilariei.

Varicela (varsatul de vant) – este o infectie virala care debuteaza prin febra, aparitia de bubite rosii grupate pe piept si pe fata, care se transforma treptat in vezicule (basicute) si cruste. Trebuie prevenita tendinta copilului de a se scarpina pentru a evita complicatiile prin suprainfectare. Mancarimea poate fi calmata prin tamponarea cu mixtura mentolata. In general, varicela nu este o boala periculoasa si se vindeca fara complicatii.

Rujeola (pojarul) – este o infectie virala, manifestata initial prin simptome comune unei raceli: curgerea nasului, ochi iritati, tuse si febra. Semnul caracteristic rujeolei sunt petele albe pe mucoasa bucala, care apar in zilele 3-4 ale bolii. Totdeauna apare o eruptie, o roseata a pielii in spatele urechilor, pe fata si corp. Rujeola este o boala severa cu posibile complicatii (febra mare, infectii la ochi si urechi, pneumonie) si implica control medical obligatoriu si respectarea prescriptiilor medicale.

Rubeola (pojarelul) – este tot o infectie virala, manifestata prin inflamarea ganglionilor din spatele urechilor. Uneori poate aparea o eruptie putin vizibila pe fata si corp. In mod normal nu apar complicatii si se poate trata doar prin hidratare, odihna si supraveghere.

Oreionul – este o boala virala manifestata prin disconfort general, umflarea si inflamarea glandelor salivare situate sub si in fata urechilor. De obicei, inflamarea incepe pe o parte si se extinde si pe cealalta parte a capului. Se recomanda administrarea de lichide caldute, iar mancarea sa nu fie solida pentru a ajuta copilul sa o inghita mai usor. In general, evolutia bolii este buna, dar uneori pot aparea complicatii (otita, surditate, meningita, orhita).

Tusea convulsiva – este o infectie bacteriana considerata periculoasa mai ales in cazul sugarilor si copiilor de varsta mica. Boala debuteaza cu simptomele unei raceli: tuse, febra, dureri in gat. Semnul caracteristic este tusea care se agraveaza pe masura ce boala evolueaza, atingand cote paroxistice si capatand un aspect asemanator sunetelor scoase de magar (boala se numeste si tuse magareasca). Boala afecteaza major capacitatea respiratorie a copilului.

Aceste boli sunt foarte contagioase si se transmit relativ usor de la un copil la altul. Singura modalitate eficienta de prevenire a lor ramane vaccinarea.

Efecte secundare ale vaccinarii

Ca orice interventie medicala, vaccinarea poate avea si riscuri. Pentru reducerea acestora, inainte de orice vaccinare, medicul trebuie sa verifice starea de sanatate a copilului, iar daca acesta prezinta febra sau o alta patologie acuta, vaccinul va fi amanat.

Printre cele mai frecvente efecte secundare ale vaccinarii sunt reactiile la locul intepaturii: roseata, umflatura, nodul. Ca efecte generale pot aparea frecvent febra si starea de agitatie a copilului. Este bine ca parintii sa se informeze asupra reactiilor pe care le poate produce un vaccin si sa intrebe medicul cum pot fi tratate acestea.

In mod normal, reactiile adverse grave dupa vaccinare sunt foarte rare si apar de obicei la copiii cu un sistem imunitar slabit, care nu sunt depistati cu probleme la momentul vaccinarii, insa aceste cazuri sunt extrem de rare. Ca regula, vaccinurile nu se administreaza copiilor cu imunodeficienta congenitala sau imunosupresie cauzata de boli precum leucemie, mielom multiplu, limfom sau alte forme de malignitate. De asemenea, copiii cu anumite forme de alergii, mai ales daca au urmat tratamente pe baza de corticosteroizi, prezinta contraindicatii la vaccinare.

Mai multe informatii despre sanatatea copilului poti descoperi pe site-ul MamiSiCopilul.ro – platforma de informare si educatie pentru sanatate dezvoltata de GTS Solution.

Despre GTS Solution

GTS Solution este o companie care ofera servicii si solutii integrate pentru piata farmaceutica din Romania. Pediatria reprezinta una dintre principalele arii terapeutice ale GTS Solution, compania dezvoltand o expertiza de 18 ani in domeniul pediatric.

Misiunea GTS Solution este de a contribui la imbunatatirea calitatii vietii si a starii de sanatate a pacientilor, prin promovarea unor produse farmaceutice si servicii de inalta calitate.

 

In this article