(P) Nutritia bebelusului: sfaturi pentru protejarea microflorei intestinale

918 0

Cand vine pe lume, nou-nascutul are sistemul digestiv steril. Niciun microorganism nu colonizeaza tractul digestiv al fatului in timpul sarcinii. Nasterea naturala reprezinta primul pas spre formarea microflorei intestinale a bebelusului. Acest proces continua apoi in primele zile de viata prin intermediul alaptarii si prin contactul cu mama si alte persoane care il ingrijesc, inclusiv cu aerul, apa si alte obiecte din jur.

La bebelusii nascuti pe cale naturala si care sunt hraniti imediat dupa nastere cu colostru (primul lapte matern, bogat in anticorpi si proteine), microbacteriile benefice care populeaza intestinele incep sa se dezvolte din prima zi de viata. De altfel, in prima luna de viata se pun bazele formarii unei microflore intestinale sanatoase, iar acest proces complex se desfasoara pe parcursului tuturor etapelor de crestere si dezvoltare. In schimb, nasterea prin cezariana si privarea nou-nascutului de primul lapte de la sanul mamei determina prelungirea acestui proces si chiar formarea unei microflore intestinale dezechilibrate. Acesta este motivul pentru care bebelusii nascuti prin cezariana, potrivit studiilor, sunt predispusi la alergii, intolerante alimentare si boli infectioase repetate.

De ce sunt importante probioticele pentru sanatatea copilului?

Probioticele sunt microorganisme benefice care alcatuiesc microflora intestinala sau microbiomul intestinal. Sunt miliarde de bacterii “bune” care populeaza tractul digestiv al bebelusului si care sunt esentiale pentru sanatatea lui. Probioticele indeplinesc, printre altele, doua roluri principale:

 • digestia optima, asimilarea normala a nutrientilor si buna functionare a intestinelor;
 • dezvoltarea normala a sistemului imunitar, cu reducerea riscului de alergii, pe de o parte, si inhibarea agentilor patogeni si rezistenta la infectii, pe de alta parte.

Dintre probioticele care colonizeaza tractul digestiv, bifidobacteriile si lactobacilii detin o cota majoritara. Functiile lor sunt multiple:

 • digestia normala a hranei (prevenind disconfortul digestiv si colicile)
 • reglarea tranzitului intestinal (prevenind atat diareea, cat si constipatia)
 • prevenirea proliferarii agentilor patogeni daunatori,
 • intarirea sistemului imunitar,
 • producerea de vitamine (biotina, vitamina K),
 • prevenirea alergiilor alimentare.

Alaptarea in primele 6 luni de viata este esentiala pentru formarea microflorei intestinale sanatoase. Laptele matern este cel mai complet aliment natural, contine macronutrienti (proteine, grasimi, zaharuri), micronutrienti (vitamine, minerale), enzime, factori de crestere, anticorpi si probiotice, toate intr-o formula perfecta care asigura cresterea si dezvoltarea optima a copilului.

In situatia in care alaptarea nu mai este posibila sau optati pentru o alimentatie mixta, atunci este important sa alegeti un lapte praf de calitate, adaptat nevoilor nutritionale si etapei de dezvoltare a bebelusului.

De ce nu este indicat laptele de vaca in primul an de viata?

Pana la varsta de 1 an, copilul nu trebuie sa fie hranit, la biberon, cu lapte de vaca. Motivele sunt serioase:

 • laptele de vaca este mult mai greu de digerat decat laptele matern sau o formula de lapte praf,
 • laptele de vaca are concentratii ridicate de proteine, grasimi si minerale, care suprasolicita sistemul digestiv si rinichii bebelusului,
 • laptele de vaca nu are nivelul adecvat de fier, vitamina C si alti nutrienti importanti pentru cresterea si dezvoltarea sanatoasa,
 • laptele de vaca perturba echilibrul florei intestinale determinand balonare, colici, diaree sau constipatie, eruptii cutanate.

Formulele de lapte sunt adaptate nevoilor nutritionale ale copiilor

Asadar, atunci cand copilul nu mai poate fi alaptat, este esential sa fie hranit cu o formula de lapte aleasa in functie de varsta lui si de recomandarile medicului pediatru.

Formulele de lapte praf Humana, disponibile in variante de la nastere pana la 3 ani, contin:

 • Vitamine esentiale pentru crestere: vitaminele au un rol important in dezvoltarea sanatoasa a copilului. Organismul uman nu le poate sintetiza, ci trebuie sa le primeasca din alimentatie.
 • Minerale: Calciu – pentru formarea oaselor puternice si a dentitiei, Fier – pentru imunitate si prevenirea anemiei, Iod – pentru buna dezvoltare neuropsihica.
 • Acizi grasi Omega 3: ajuta la dezvoltarea si buna functionare a creierului, la protejarea pielii si ochilor.
 • Prebiotice: pentru o digestie sanatoasa si imunitate puternica.

Mai multe informatii despre sanatatea copilului poti gasi pe site-ul MamiSiCopilul.ro – platforma de educatie medicala dezvoltata de GTS Solution.

Despre GTS Solution

Compania GTS Solution ofera servicii si solutii integrate pentru piata farmaceutica din Romania. Pediatria reprezinta una dintre principalele arii terapeutice ale GTS Solution, compania dezvoltand o expertiza de 18 ani in domeniul pediatric.

Misiunea GTS Solution este de a contribui la imbunatatirea calitatii vietii si a starii de sanatate a pacientilor, prin promovarea unor produse farmaceutice si servicii de inalta calitate.

 

 

Sursa foto: Pixabay.com

In this article