(P) Pilula de a doua zi, o optiune de planning pentru cuplul modern

2429 0

Metodele contraceptive precum anticoncepționalele, steriletul, prezervativul sau chiar practicile tradiționale precum retragerea sau metoda calendarului sunt folosite de cupluri înaintea sau pe durata actului sexual, pentru a evita apariția unei sarcini.

Cum nicio metodă contraceptivă, cu excepția abstinenței, nu este eficientă 100%, iar succesul metodei depinde de cât de corect este folosită, se întâmplă uneori ca după contactul sexual să ajungi la concluzia că nu ați fost atât de protejați precum vă așteptați. Steriletul poate să fi fost expulzat fără să-ți dai seama, prezervativul poate să se fi rupt sau îți aduci aminte că nu ai luat chiar la timp pilulele în ultimele zile.

În astfel de cazuri, singura soluție care poate interveni este contracepția de urgență. Folosită în maximum 72 de ore de la contactul sexual neprotejat, pilula de a doua zi inhibă ovulația atât cât să evite fecundarea și, astfel, apariția sarcinii. Ea este cea mai eficientă dacă este utilizată în primele 24 de ore.

Pilula de a doua zi este o alternativă excelentă la avort și, fii fără grijă, este sigură pentru organism! Principalul argument este acela că pilula de a doua zi face parte din categoria medicamentelor disponibile fără prescripție medicală (OTC) ceea ce înseamnă că posibilele efectele secundare au fost considerate minore, iar riscurile sunt extrem de scăzute. Posibilele simptome sunt rare și au durată și intensitate reduse. Acestea pot include: stări de amețeală, vărsături, dureri de cap, sensibilitate la nivelul sânilor, dureri de stomac, diaree sau oboseală. În plus, este posibil ca menstruația următoare să apară cu aproximativ 5 zile mai devreme sau mai târziu decât în mod obișnuit.

Pentru mai multe informații despre modul de funcționare și utilizarea corectă a pilulei de a doua zi, precum și alte recomandări de specialitate privind contracepția de urgență, vizitează platforma dedicată.

In this article