(P) Premieră medicală la Columna Medical Center

2691 0

Premieră medicală: prima sarcină prin fertilizare in vitro obținută ca urmare a unei proceduri de screening genetic preimplant!

Echipa medicală a Columna Medical Center – cel mai mare centru specializat în reproducere umană asistată din România – a obținut în premieră prima sarcina prin FIV în care embrionii au fost testati genetic pentru depistarea posibilelor afectiuni ereditare, înainte de a fi implantați în uterul mamei.

Procedura poartă numele de screening genetic preimplantațional (PGS) și a fost efectuată unei paciente în vârstă de 38 de ani. În prezent, sarcina este în evoluție, fiind monitorizată constant în cadrul clinicii. Columna Medical Center este unul dintre puținele centre de fertilizare in vitro din România unde se realizează acest tip de procedură, care poate depista posibilele afecțiuni genetice ale embrionului și poate crește șansele unei sarcini sănătoase.

Pacienta care a optat pentru testarea genetică a embrionilor este în vârstă de 38 de ani și are două nașteri în antecedente și o procedură FIV efectuată în cursul acestui an, în afara țării. Procedura constă în prelevarea între 2-8 celule dintr-un embrion obținut in vitro, în ziua a cincea înaintea transferului, pentru a fi supuse testului cromozomial, într-un laborator de genetică.

Prin metoda PGS sunt analizate cele 23 de perechi de cromozomi ale celulei, pentru a identifica și implanta doar embrionii sănătoși și a-i înlătura pe cei cu anomalii cromozomiale. Echipa medicală care a coordonat procedura de fertilizare in vitro a pacientei a fost formată din Dr. Cezara Bucur, medic primar Obstetrică-Ginecologie, cu experiență de peste 18 ani în domeniul reproducerii umane asistate, împreună cu Dr. Melihan Bechir, embriolog senior în cadrul Columna Medical Center.

Cu ajutorul acestei tehnici PGS putem contribui la o rata de succes mult mai bună a procedurii FIV, care este de altfel și scopul nostru pentru toate cuplurile care ne trec pragul. Astfel, oferim cuplurilor cu afecțiuni genetice sau pacientelor cu multiple sarcini nereușite o șansă importantă de a aduce pe lume copii sănătoși și de a preîntâmpina situația unei eventuale întreruperi de sarcină. PGS este practicată la nivel internațional, dar în România este încă în fază incipientă, Columna Medical Center fiind unul dintre puținele centre care o asigură. Cu astfel de investiții în proceduri performante ne îndeplinim zilnic misiunea de a transforma cuplurile infertile în familii și de a le sprijini necondiționat pe parcursul diagnosticării și soluționării tuturor problemelor legate de infertilitate,” a declarat Nicoleta Zamfir, CEO Columna Medical Center.

Scăderea ratei de succes a procedurilor FIV la vârste înaintate este cauzată de probleme precum frecvența crescută a anomaliilor cromozomiale ca urmare a îmbătrânirii ovocitelor, eșecul repetat de implantare a embrionului sau pierderea sarcinii în primul trimestru de implantare.

În acest context, cu ajutorul screening-ului genetic preimplantational (PGS), cuplurile care apelează la fertilizare in vitro (FIV) pot depista o serie întreagă de afecțiuni cromozomiale, pot crește rata de reușită a procedurii de fertilizare și reduce riscul apariției avorturilor spontane, sporind astfel șansele nașterii unui copil sănătos, ferit de boli genetice. Printe anomaliile cromozomiale identificate de screeningul genetic preimplantațional se numără sindroamele Down, Klinefelter, Turner, boala Huntington, fibroza chistica, hemophilia A si B, distrofia musculara Duchenne, hidrocefalia, etc.

In this article