(P) Rolul unei banci de celule stem

362 0

Se vorbeste tot mai mult in ultimul timp despre banci de celule stem sau procedura de recoltare de celule stem si pe buna dreptate, date fiind progresele extraordinare din acest domeniu. An de an lista bolilor care pot fi vindecate prin transplant de celule stem devine tot mai lunga.  Orice nou tratament bazat pe aceasta tehnologie medicala este un mare succes. 

In acest moment, aproximativ 80 de boli rare sau severe pot fi tratate prin transplant cu celule stem: leucemii cronice, leucemii acute, boli limfo proliferative cum este boala Hodgkin sau limfomul burkitt, boli ale sistemului imunitar sau alte boli ereditare. Stiinta inainteaza cu pasi repezi si probabil peste cativa ani vor putea fi tratate cu ajutorul celulelor stem si alte boli pentru care nu exista inca un tratament conventional.

Folosirea celulelor stem presupune un sir intreg de proceduri: recoltarea celulelor stem, depozitarea acestora si transplantul lor catre pacientul care are nevoie de tratament. Un rol important in acest proces de vindecare cu ajutorul celulelor stem il au bancile de celule stem ce asigura recoltarea si depozitarea celulelor prelevate. 

Forma cea mai raspandita, cea mai simpla si cea mai non-invaziva de prelevare a celulelor stem este din cordonul ombilical, desi acest lucru se poate face si din maduva, din tesutul adipos sau din sange periferic.
Procedura de prelevare din cordonul ombilical este extrem de simpla si presupune extragerea sangelui placentar la nastere. Dureaza cateva minute si este cu riscuri zero atat pentru mama cat si pentru copil. Prelevarea se face de catre un cadru medical instruit in acest sens cu ajutorul unui kit de prelevare pus la dispozitie de catre banca de celule stem sau compania care repezinta o banca de celule stem. Dupa prelevare kitul este transportat de urgenta la banca de celule stem aleasa pentru procesare. 
 
Celulele stem sunt cunoscute inca de la inceputul secolului trecut, dar cercetarile privind posibilitatea de a le folosi in tratarea unor boli cronice au inceput in anii ’60, iar primele banci de celule stem au aparut la inceputul anilor 2000.  In 2008, Cord Blood Center a deschis portile primei banci de celule stem din Romania in Cluj, iar acum exista o astfel de banca de celule stem si in Bucuresti. Aceste centre deservesc peste 65000 de clienti in Romania. 
Care este rolul bancii de celule stem?
 
Banca de celule stem nu are doar rol de depozitare ci, in cea mai mare parte din cazuri, aceasta indeplineste si procedurile de procesare si testare a celulelor stem prelvate.  Procedura de conservare poate fi facuta prin procesarea intregii cantitati de sange placentar recoltata dar si prin separare celulara, ceea ce duce la diminuarea volumetrica a grefei. Desi prima procedura implica costuri mai mari de depozitare, rezultatele au dovedit o rata de reusita mai mare in cazul unui transplant deoarece este pastrata o cantitate mai mare de celule stem. Asigurarea unei rate mai mari de succes in cazul unui transplant este extrem de importanta intr-o procedura care se poate realiza doar o singura data. 
Intreg procesul de la prelevare pana la procesare, criogenare si apoi depozitare este realizat conform unor reguli stricte de identificare a sangelui placentar si prin procesarea datelor de identificare a copilului si mamei acestuia.
 
Inainte de criogenare si depozitare sunt realizate numeroase teste care sa releve faptul ca sangele placentar si implicit celulele stem sunt viabile pentru un transplant. Sangele este testat pentru a inlatura posiblitatea existentei unor boli infectioase sau infectii microbiologice. Apoi se face o evaluare cantitativa a sangelui prelevat, care da o indicatie asupra varstei pana la care copilul poate beneficia de celulele stem dat fiind ca numarul celulelor stem pentru care un transplant este viabil depinde de greutatea pacientului. Totusi, in aceasta zona lucrurile pot fi relative deoarece medicina evolueaza rapid si peste cativa ani pot fi gasite solutii, proceduri sau tratamente care sa foloseasca cantitatile de celule stem prelevate, intr-un mod in care in acest moment nu este posibil.
 
Bancile de celule stem respecta numeroase conditii de securitate si rezistenta: acces restrictionat, amplasare in zone cu risc minim pentru cutremure sau dezastre naturale, amplasare in zone geografice cu risc minim de conflicte militare, astfel incat sa se asigure o depozitare pe termen lung si posibilitatea de accesare imediata in cazul in care donatorul ajunge in situatia in care este necesar un transplant de celule stem.
In cazul in care bancile care depoziteaza celule stem donate sunt solicitate pentru un transplant, acestea ofera infomatii de compatibilitate catre institutiile medicale. Mai mult, Cord Blood Center Medical ofera chiar si suport financiar pentru clienti, acoperind costul transplantului realizat peste hotare in caz de nevoie.
 
In Romania, prima banca de celule stem a fost deschisa la Cluj, iar compania care o detine,  Cord Blood Center Medical, a recurs deja la utilizarea celulelor stem in cazul unui transplant reusit, procedura avand in Statele Unite in primvara anului 2013. 
 
Powered by SEO monitor
 

In this article

Join the Conversation