(P) Urmeaza sa nasti? Iata cum te pot ajuta bancile de celule stem sa ai un copil sanatos

286 0
In ultimii ani au aparut mai multe banci de celule stem in Romania care promit o solutie suprinzatoare, aproape de domeniul SF, de a vindeca boli foarte grave care pot afecta orice copil. Solutia a salvat deja zeci de copii si chiar si adulti, fiind de multe ori singura varianta de tratament ramasa.
 
Scopul acestor banci de celule stem este procesarea si depozitarea in siguranta si in conditii optime a celulelor stem extrase din sangele placentar la nastere. Celule de acest tip au potentialul sa devina orice tip de celula din corpul uman, dezvoltand functii si caracteristici specifice. In termeni simpli aceste celule pot genera celule sanatoase care sa le inlocuiasca pe cele afectate de boli, fiind foarte importante in medicina generativa.
Exista deja peste 80 de boli precum boala Hodgkins sau unele tipuri de cancer ori leucemie care pot fi vindecate, de multe ori, doar prin acest tip de tratament. Cei care pot beneficia de aceste celule sunt si cei care au diabet, boala Alzheimer, Parkinson, boli de inima, afectiuni la coloana vertebrala si multe altele, desi tratamentele sunt inca in faze experimentale. Exista teorii care afirma ca prin celulele stem se vor putea chiar „creste” organe functionale destinate transplantului.  
 
Parintii care aleg prelevarea de celule stem asigura un tratament la nevoie pentru copilul de la care este prelevata grefa pentru toata durata vietii acestuia, un lucru care pare sa aiba foarte mult sens avand in vedere ca exista o sansa de 1 la 200 sa ai nevoie de astfel de celule macar o data in viata. Grefele pot fi insa folosite, daca sunt compatibile, si de catre parinti, frati sau alti membri ai familiei. 
Celulele stem nu pot fi preluate de la adulti deoarece sunt greu de recoltat, nu sunt asa de durabile si nu pot fi manipulate pentru a obtine tipurile de celule necesare pentru a trata boli. In plus, celulele adultilor pot prezenta anormalitati. 
 

Cateva banci de celule stem au inregistrat deja succese

Cateva banci de celule stem au ajutat deja la salvarea unor vieti prin celulele stem depozitate. Cord Blood Center Medical, prima banca de celule stem din Romania, cu peste 65000 de clienti in tara a sustinut medical, financiar si logistic transplantul realizat in SUA pentru un copil roman de 3 ani. De altfel, grupul International Cord Blood Center, prezent in 6 tari din Europa, a eliberat pana acum 37 de unitati de sange care au fost folosite pentru operatii de transplant in toata lumea, iar acest lucru s-a intamplat la numai cativa ani de la prelevare. 
Calitatea grefelor prelevate este extrem de importanta, cele mai mari banci de celule stem din Romania optand pentru procesarea integrala a sangelui placentar pentru a creste sansele de reusita a unui eventual transplant. Fiind un eveniment unic in viata copilului acesta trebuie realizat cu atentie sporita si cat mai bine posibil. 
 

Cum se realizeaza recoltarea

Recoltarea grefei nu este dureroasa si nu afecteaza copilul sau mama, aceasta fiind facuta de cele mai multe ori dupa ce nasterea a luat sfarsit. Recoltarea se efectueaza de catre personalul maternitatii la doar cateva minute, grefele fiind trimise apoi pentru procesare catre laboratoare unde sunt verificate si pregatite pentru procesare. Dupa acest pas urmeaza depozitarea grefei care are loc la una din cele doua banci ce se afla in Bucuresti si Cluj Napoca.
Mai mult, clientii Cord Blood Center pot beneficia de un cec in alb pentru copiii lor, un program prin care orice client va beneficia, in cazul unui transplant, de acoperirea costurilor in valoare de 185000 de euro. CBC asigura tot suportul medical, logistic si informational parintilor pentru ca totul sa se desfasoare cat mai usor.
 
Cei care au nevoie pot opta si pentru serviciul de transplant fraternal, un proiect care se adreseaza familiilor care au un copil diagnosticat cu una dintre cele 80 de boli tratabile prin transplant de celule stem si care urmeaza sa aduca pe lume inca un copil. Banca ofera gratuit servicii de banking de sange placentar si facilitarea testarii compatibilitatii imunologice HLS intre donator si primitor. 
 
Recoltarea se poate realiza in clinici private si in toate spitalele judetene din tara si este disponibila oricui doreste sa depoziteze sau sa doneze celulele stem. Costul este unul infim in comparatie cu riscurile imense prezentate de bolile pentru care aceste celule pot reprezenta un tratament eficient.
In ultimii 10 ani au fost efectuate mai mult de 10.000 de transplanturi de sange placentar provenit din banci de celule stem, numar care ar putea creste exponential avand in vedere ca doar in Romania, conform estimarilor, exista peste 1500 de copii bolnavi de leucemie si cel putin 3500 care sufera de boala Hodgkin, dar care nu au avut posibilitatea de a beneficia de tratamentul cu celule stem, lucru care ar putea sa devina un standard in viitorul nu foarte indepartat. 
 
Laboratoarele si bancile de celule stem CBC sunt la standarde inalte si dispun de cei mai buni specialisti din domeniu, iar acest serviciu privat devine din ce in ce mai popular printre viitorii parinti si chiar din ce in ce mai accesibil. 
Planurile financiare sunt adaptate nevoilor si posibilitatilor clientilor. CBC ofera 4 pachete de servicii diferite precum si pachete speciale pentru gemeni, discount-uri pentru al doilea sau al treilea copil ori vouchere cadou pentru cei proaspat casatoriti. Privind in urma la succesele realizate in tratarea bolilor cu acest tip de celule este suprinzator ca acest tip de medicina regenerativa este abia la inceput la noi in tara si chiar si in lume. Printr-o procedura care nu prezinta nici un risc si care implica costuri destul de mici anuale ne putem proteja familia de cateva din cele mai amenintatoare boli ale acestui secol crescand sansele unui tratament medical eficient pentru toti membrii familiei. 
 
Powered by SEO monitor
 

In this article

Join the Conversation