Plante pentru inhalații. Respiră sănătate!

3104 0

Inhalaţiile trebuie făcute încă de la primele simptome ale unei afecţiuni.

În orice farmacie găseşti o mulţime de produse care promit să-ţi ajute micuţul să treacă mai repede peste bolile respiratorii, extrem de prezente în acest sezon. Nu spun că nu ar avea efect, dar eu îţi propun câteva plante pentru inhalații, extrem de eficiente şi mai ales naturale.

Muşeţel versus bronşită

Dacă un virus, o bacterie sau un alergen reuşeşte să-i infecteze conductele respiratorii, atunci copilul va prezenta febră moderată, tuse seacă, stare generală proastă, dureri de cap şi secreţii nazale, iar medicul îţi va spune că este vorba de bronşită. Pentru că această afecţiune se lipeşte extrem de repede de copii, se vindecă mai greu şi recidivează mai uşor, este bine ca imediat ce diagnosticul este pus, să apelezi la plante pentru inhalații, și anume la muşeţel. După ce adaugi peste un litru de apă fiartă, o mână de flori de muşeţel, pune-l pe cel mic să inhaleze aburul pentru a-i fluidifica secreţiile nazale. Poţi să-i faci inhalaţii de două ori pe zi.

Mentă versus sinuzită

Dacă puiul tău este răcit mai mult de o săptămână şi simptomele par a se înrăutăţi, înseamnă că s-a ales cu o sinuzită. Durerea de la nivelul punctelor sinusale (frunte, sub ochi, sub obraji), durerea de cap, febra, secreţiile abundente şi tusea productivă sunt simptomele acestei afecţiuni. Imediat ce medicul pediatru ţi-a dat un tratament medicamentos, este bine să apelezi la plante pentru inhalații. Cea mai bună plantă pentru dezinfectarea şi desfundarea căilor nazale este menta. Pune o mână de frunze de mentă în 500 ml de apă fierbinte şi lasă-l pe micuţ să inhaleze aburii.

Cimbru versus răceală

Pentru că sistemul imunitar al unui copil nu este bine dezvoltat, răcelile sau virozele îl pot îmbolnăvi rapid. În perioada în care se face trecerea de la un sezon cald la unul rece şi reintră în comunitate (şcoli sau grădiniţe) micuţii sunt extrem de vulnerabili în faţa virusurilor. Dacă este şi cazul copilului tău, este bine să îi faci inhalaţii din 2 linguri de cimbru, adăugate peste un litru de apă clocotită. Această plantă îi va desfunda nasul, îi va ameliora iritaţia gâtului, îi va calma tusea şi îi va elimina secreţiile nazale deranjante.

Cum folosești plante pentru inhalații

Apa clocotită se toarnă într-un vas din sticlă sau emailat. Copilul trebuie să inhaleze aburii, timp de aproximativ 10 minute, acoperit fiind cu un prosop şi aflat deasupra vasului, dar la o distanţă destul de mare, pentru a evita arsurile. Îl poţi aşeza pe micuţ pe un scaun, ţinând o umbrelă peste care să pui un cearceaf care să-l acopere bine, iar cu ajutorul unui ziar învelit în formă cilindrică, să-i direcţionezi aburul sub cearceaf.

Foto: 123RF

In this article