Planul de tratament al Fertilizarii in vitro

3468 0

Pasii care se urmeaza in cazul unei fertilizari in vitro:

Stimularea ovariana

Scopul acesteia este de a determina ovarele sa produca, de-a lungul unui singur ciclu menstrual, mai mult de un ovul, asa cum se intampla in ciclurile normale (aproximativ 10-20 de ovule). Aceasta etapa dureaza cam doua saptamani si consta intr-un tratament injectabil cu hormoni care sa stimuleze ovulatia si in urmarirea ecografica a raspunsului la tratament.

Se realizeaza dupa aproximativ 35-36 de ore de la declansarea ovulatiei. Recoltarea ovulelor se face prin punctie vaginala (cu anestezie generala sau locala) ghidata ecografic, direct din ovare. Necesita o zi de spitalizare. In aceeasi zi, partenerul va recolta sperma, la spital sau acasa, intr-un recipient special. Pentru un rezultat mai bun, este necesara o abstinenta de 2-4 zile inainte de recoltare.

Exista doua tehnici prin care se formeaza embrionii: fertilizare „clasica” si fertilizare artificiala. In fecundarea in vitro clasica, sperma este „preparata” (ca la inseminarea artificiala) si pusa in contact cu ovulele, in incubator. Astfel, fiecare ovul este inconjurat de spermatozoizi mobili. Dupa 24 de ore, se verifica ce s-a fertilizat.

Embrionii formati se mai cultiva cateva zile in laborator si in a treia zi de viata sunt transferati in uter. Fertilizarea in vitro artificiala (tehnica ICSI) inseamna ca fiecarui spermatozoid i se taie coada si este introdus direct in cate un ovul, in situatia in care exista un numar foarte mic de spermatozoizi sau in caz de esec in fertilizarea naturala (calea clasica).

Transferul embrionilor in uter este o procedura relativ simpla, nedureroasa si se face la 2-3 zile dupa recoltarea ovulelor. La trei zile embrionii sunt transferati in uter cu un cateter foarte subtire (care contine embrionii in mediu de cultura) prin colul uterin. Sunt lasati in uter doi sau trei embrioni, pentru ca rata de implantare este mica la un singur embrion. In acest fel, creste sansa ca macar unul dintre embrioni „sa se prinda”.

Este adevarat ca pot rezulta si gemeni sau tripleti, dar 80% dintre sarcini sunt cu un singur embrion. In clinica, s-au nascut o singura data cvadrupleti (patru copii) si a fost destul de greu pentru mama, apoi copiii au stat 4 luni in incubator. In cazul in care „se prind” toti embrionii, se poate face – daca parintii solicita – asa-numita reductie embrionara – se mai elimina din embrioni. Prin punctie vaginala sau abdominala ghidata ecografic se injecteaza in unul sau doi din sacii embrionari diverse substante care opresc embrionii in evolutie.

Insa reductia embrionara implica un risc de avort si de aceea nu se face decat de la trei embrioni in sus. La doi embrioni nu merita riscul. La cerere, surplusul de embrioni poate fi crioconservat (congelat in banca de embrioni) pentru mai multi ani. Astfel, daca FIV nu reuseste prima oara, se repeta trecandu-se direct la embriotransfer, etapele anterioare nemaifiind necesare. Sau, daca ulterior cuplul mai doreste un copil, se pot folosi embrionii din banca.

Dupa transferul de embrioni, se incepe un tratament zilnic cu hormoni (cu estrogeni si progesteron) – injectabil, oral, local sau combinat.

In this article

Join the Conversation