Pojar: simptome si evolutie

965 0

Eruptia are caracter de urticarie, bubitele putand fi izolate sau grupate. Dupa contactul cu un alt copil bolnav de pojar, urmeaza o perioada de incubatie intre 8-11 zile.

Primele simptome ale pojarului

Debutul pojarului este gradat, cu febra moderata (38°-39° C), insotit de indispozitie, conjunctivita si faringita sau chiar laringita.

La inceput, febra, starea proasta si raguseala vor fi puse pe seama unei „raceli”. Specific, in aceasta perioada preventiva este semnul Koplik: bubite albe, asezate pe o zona inrosita, cu diametrul de cativa milimetri, pe mucoasa jugala, in dreptul ultimilor molari. Aspectul lor este asemanator grauntelor de gris sau stropilor de var. Acest semn apare in a doua zi de boala si ajuta la un diagnostic precoce.

Perioada eruptiva a pojarului

Perioada eruptiva a rujeolei incepe din a patra zi, cu febra mare, stare generala alterata si o eruptie „stropita”, de la cap si gat spre trunchi si pe membrele inferioare. Petele sunt de culoare roz, cu margini neregulate, usor dintate, reliefate si catifelate la pipait. Pe copil aceste pete „il mananca”. Eruptia dispare in aceeasi ordine in care a aparut, cam dupa o saptamana, odata cu febra. Bolnavul de pojar ramane inca zece zile cu o stare de oboseala si cu o tuse suparatoare.
 

In this article

Join the Conversation