Postul Craciunului 2014. Zile cu dezlegari la peste in Postul Craciunului

738 0

Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului 2014 este pe data de 13 noiembrie, aceasta fiind ultima zi în care se poate mânca de dulce. Postul Crăciunului ţine până în Ajunul Crăciunului.

Postul Crăciunului, care începe vinerea aceasta, pe 14 noiembrie, este cunoscut şi sub numele de Postul Naşterii Domnului. Este al doilea ca importanţă după Postul Paştelui şi primul post din anul bisericesc, care începe pe 1 septembrie. Postul Crăciunului este mai uşor decât Postul Paştelui, având mai multe dezlegări la ulei, vin şi peşte.

Prin acest post de 40 de zile, creştinii se pregătesc să primeasca pe Cuvântul lui Dumnezeu întrupat şi născut din Fecioara Maria, la fel cum a făcut Moise care a postit pe Muntele Sinai când aştepta să primească cuvintele lui Dumnezeu scrise pe lespezile de piatră ale Tablelor Legii.

Zile cu dezlegări la peşte în Postul Crăciunului 2014

Zilele de dezlegare la peşte sunt sâmbetele şi duminicile cuprinse între 21 noiembrie şi 14 decembrie (inclusiv aceste zile), dar şi alte câteva sărbători din cursul săptămânii. În acest an, Sfântul Apostol Andrei şi Sfântul Ierarh Nicolae, zile de dezlegare la peşte, pică în zile de dumincă, respectiv sâmbătă. În total, potrivit site-ului oficial al Patriarhiei Române, zilele de dezlegare la peşte sunt următoarele:

21 – 23 noiembrie: pe 21 noiembrie (vineri) serbăm intrarea în biserica a Maicii Domnului; celelalte sunt zile de sâmbătă şi duminică.

25 noiembrie (marţi): Odovania praznicului intrării în biserică a Maicii Domnului

29 – 30 noiembrie: în acest sfârşit de săptămână, pe 30 noiembrie (duminica), îl serbăm pe Sfântul Apostol Andrei.

4 decembrie (joi): Sf. Mare Mc. Varvara

6 – 7 decembrie: zile de sâmbătă şi duminică. Pe 6 decembrie (sâmbătă) se serbează Sfântul Ierarh Nicolae

9 decembrie (marţi): Zămislirea Sfintei Fecioare Maria de către Sfânta Ana

13 – 14 decembrie: zile de sâmbătă şi duminică

18 decembrie (joi): Sfântul Cuvios Daniil Sihastru

În rest, Biserica Ortodoxă a mai rânduit şi dezlegări la ulei şi vin.

 

 

In this article

Join the Conversation