Precautii dupa imunizarea copiilor prematuri

972 0

Ghidurile Academiei Americane de Pediatrie recomanda ca imunizarea prematurilor spitalizati sa fie initiata la varsta de doua luni, noteaza cercetatorii in numarul din august al revistei de specialitate Journal of Pediatrics. Dr. Massroor Pourcyrous de la University of Tennessee Health Science Center, Memphis subliniaza faptul ca unii dintre acesti copii prezinta evenimente cardio-respiratorii care necesita interventie medicala.

Pentru a ajunge la aceasta concluzie Dr. Pourcyrous a studiat impreuna cu colegii sai 239 de copii nascuti prematur (studiu prospectiv, observational). La varsta de cel putin doua luni copiilor le-au fost administrate, simultan, pana la cinci vaccinuri (antidifteric, antitetanos, antipertussis, antipoliomielita).

Copiii au fost urmariti timp de 3 zile. Dintre copiii care au primit un singur vaccin 70% au prezentat cresterea nivelului PCR (proteina C reactiva), fapt observat la 85% din copiii care au primit mai multe vaccinuri.

In primele 48 de ore, 16% dintre copii au suferit tulburari cardio-respiratorii ca apnee sau bradicardie. Nivelul anormal al PCR s-a asociat cu vaccinarile multiple (odds ratio, 15.77) si cu hemoragie intraventriculara severa (odds ratio, 2.28).

A existat de asemenea o asociere la limita semnificatiei statistice intre injectiile multiple si evenimentele cardio-respiratorii si o asociere semnificativa statistic cu refluxul gastroesofagian (odds ratio, 4.76). Cercetatorii au ajuns la concluzia ca dupa vaccinarea prematurilor este necesara o monitorizare atenta in primele 48 de ore.

In this article

Join the Conversation