Pregateste-ti copilul pentru prima lui zi de scoala

1038 0

Implica viitorul scolar in pregatirile pentru prima lui zi intr-un nou loc, intr-un mod pozitiv, vorbindu-i in permanenta despre cat de bine se va simti. Arata-i, de exemplu, cum sa-si faca ghiozdanul.

Sarbatoreste schimbarea

Pentru a-i arata copilului tau cat de benefica este inceperea unei noi etape din viata lui poti sa organizezi o iesire in locul lui preferat pentru a celebra acest eveniment sau poti sa-i faci un mic cadou, stimuland astfel o perceptie optimista asupra lucrurilor noi cu care va lua contact.

Lasa-l sa creasca

Este foarte important ca si tu sa accepti ca micutul/micuta tau/ta au crescut si sa nu ii induci regresii, adica sa-i vorbesti ca si cum ar fi un bebelus, sa-l rasfeti prea mult sau sa-l faci sa fie prea atasat de tine, afectandu-i astfel dezvoltatea ca persoana independenta

De asemenea, permite-i sa isi rezolve singur propriile probleme sau dificultati pe care le intampina, fara ca tu sa intervii la tot pasul, in masura in care se poate.

Noi iti dam cateva sfaturi pentru a-i usura adaptarea la noul mediu social.

Explicatii pozitive

Vorbeste-i copilului tau despre ce inseamna noua etapa a vietii pe care o va incepe, chiar daca stie deja cate ceva de la gradinita. Spune-i ce va avea de facut, cine va avea grija de el la scoala. Nu ii crea o viziune distorsionata asupra scolii in care totul inseamna jocuri si amuzament, ci prezinta-i noua etapa ca pe o experienta plina de incercari de care se va bucura.

Cunoasterea mediului

Impactul cu noul mediu si colectiv in care va intra poate fi tinut sub control daca micutul/a tau/ta face o vizita, inainte de inceperea orelor, sa cunoasca scoala si profesorii cu care va interactiona.

Instruire incipienta

Incearca sa obisnuiesti copilul cu un program asemanator cu cel de scoala. Chiar daca a fost si la gradinita si este deja obisnuit cu o anumita rutina, este bine ca rutina sa fie continuata si acasa. Poti sa-l inveti sa se trezeasca cat de cat devreme, mai mult poti sa-i simulezi acasa un program scolar.

Spre exemplu, timp de o ora pe zi il poti invata sa scrie primele cuvinte, sa citeasca pasaje din carti. Mai mult, incurajeaza-i si abilitatile de comunicare prin discutii. Dupa ce citeste o poveste intreaba-l care a fost partea lui preferata, ce i-a placut sau ce nu i-a placut din ceea ce a lecturat.

In this article

Join the Conversation