Prematurii: luptatori de categoria pana

2237 0

Nou-nascutul prematur este un copil rezultat dintr-o sarcina cu durata gestatiei sub 37 de saptamani (sau sub 259 de zile).Varsta gestatiei se calculeaza prin numarul intreg de saptamani incepand cu prima zi a ultimei menstruatii.

Varsta corectata a copilului reprezinta suma dintre varsta sarcinii (in saptamani de gestatie) si numarul de saptamani de viata ale copilul dupa nastere. De exemplu, un copil nascut dupa 23 de saptamani de gestatie, la 5 saptamani dupa nastere va avea varsta corectata de 33 de saptamani, deci nu a ajuns inca la termen (durata normala a unei sarcini fiind de 38-42 de saptamani).

Este intrebarea obsesiva pe care orice mamica si-o pune cand ramane cu bebelusul in spital mai mult decat spera initial. Greu se impaca cu ideea ca, de obicei, prematurii sunt tinuti mai multa vreme in maternitate fata de copiii nascuti la termen.

Lucrurile li se par si mai insuportabile cand, in aceasta perioada, copilul este ingrijit in special de personalul medical, si asta se intampla cand gradul de prematuritate este foarte mare. In timpul sederii in spital, copilul poate fi alimentat natural sau, temporar, prin alte metode. Criteriul principal de externare al prematurului sanatos este autonomia alimentara. Atunci cand si mamica, si bebelusul au deprins alimentatia corecta la san, ei pot merge acasa.

Nou-nascutii care au necesitat terapie intensiva neonatala (au fost intubati, li s-au aplicat manevre de resuscitare multiple, au fost ventilati perioade mai lungi), cei cu greutate foarte mica (sub 1.500 g), cu varsta de gestatie sub 32 de saptamani, cu asfixie severa la nastere (scorul APGAR mai mic sau egal cu 3 la cinci minute dupa nastere) sau cu alte complicatii ale prematuritatii trebuie atent supravegheati, indicatiile medicului urmand a fi respectate cu strictete.

In cazul copilului prematur, colaborarea permanenta dintre tine si medicul pediatru este esentiala pentru depistarea precoce a tulburarilor de dezvoltare cu ajutorul examenelor ecografice, a testelor neurologice, de auz si a examenelor oftalmologice.

In this article

Join the Conversation