Prepara corect laptele praf!

21691 0

Toate sunt relativ la fel de bune, ceea ce difera semnificativ este pretul si timpul de preparare: mai usor de preparat inseamna un pret mai mare.

Pot sa mai „subtiez” putin laptele?

Categoric nu! Laptele trebuie preparat exact cum scrie pe cutie, nici mai multa, dar nici mai putina apa. Daca „subtiezi” laptele, risti ca micutul sa primeasca mai putini factori nutritivi (calorii) vitamine si minerale. Daca acest obicei se perpetueaza, vei observa cum micutul tau nu mai creste la fel de bine in greutate, ba chiar poate stagna! Nici apa mai putina (lapte mai concentrat) nu este bine: creste riscul de deshidratare (nu primeste suficienta apa).

Depinde de sursa din care provine. Apa minerala plata (cea carbogazoasa nu este indicata) pe care scrie „microbiologic pura” nu necesita fierbere si poate fi adaugata ca atare la prepararea laptelui formula. Apa de robinet sau din fantana trebuie fiarta pentru a distruge eventualii agenti patogeni. Ca sa-ti usurezi munca, fierbe o cantitate mai mare de apa dimineata ca sa-ti ajunga toata ziua.

Pot sa pregatesc mai multe biberoane odata?

Sigur ca da! Conditia este sa le pui la frigider si sa le folosesti in urmatoarele 12 ore (maximum 24). Ca sa nu te pacalesti si sa uiti la frigider un biberon pregatit de alaltaieri, este recomandat sa lipesti o mica eticheta cu data si mai ales ora „imbutelierii”.

Laptele din biberonul care nu a fost pus la frigider „expira” in circa doua ore!

Daca voinicul nu a avut chef sa pape tot lapticul din biberon, arunca ce a ramas. Bacteriile din saliva micutului adora lichidul cald si hranitor, in care se vor inmulti in voie.

Nu! Cuptorul cu microunde nu incalzeste uniform, chiar daca platforma lui se invarteste continuu. La microunde, in biberon se vor forma zone reci altele foarte fierbinti, in care constituentii laptelui denatureaza sub influenta caldurii. Cand il incerci cu palma, biberonul pare doar caldut! Cea mai buna forma de incalzire este „metoda termosului dublu”. Nu ai de facut altceva decat sa pui intr-un vas apa fierbinte (nu clocotita) si sa „plimbi” biberonul plin prin ea. Inainte de a-l folosi, verifica-i temperatura, turnand cateva picaturi pe pielea sensibila de deasupra palmei tale.

Ce de biberoane…!

Ai mare grija cand alegi biberoanele, oferta este foarte bogata, dar nu intotdeauna de calitate. Indiferent daca alaptezi la san sau cu biberonul, medicii recomanda sa-ti hranesti copilul la cerere si nu la orar fix, asa cum se obisnuia cu ani in urma. Acest lucru inseamna ca, cel putin in primele saptamani, micutul va cere biberonul de 12-15 ori in decurs de 24 de ore. Pentru mai multa siguranta, noi iti recomandam sa-ti cumperi la inceput 6 biberoane transparente, gradate, rezistente la socuri, cu capace care se protejeze tetinele in timpul transportului. Tetinele trebuie sa fie de buna calitate – ele fiind partea „consumabila” a biberonului. Un orificiu prea stramt al tetinei impune un supt intens din partea nou-nascutului, ceea ce-l oboseste si-l determina sa se opreasca inainte de a-si „termina masa”. Un orificiu prea larg il „leneveste”, sau micutul chiar se poate ineca din cauza „jetului” de lapte prea abundent.

In this article

Join the Conversation